Brandverzekering afsluiten

Wil je graag een brandverzekering afsluiten als eigenaar? Of ben je op zoek naar een brandverzekering voor huurders of verhuurders. Lees hier alle info die je nodig hebt bij het afsluiten van een brandverzekering.

  • Vergelijk bij de grootste aanbieder.
  • Bereken je prijs vrijblijvend in 5 minuten.
  • Vergelijk zowel de prijs als de kwaliteit.
Icon Prijs Kwaliteit Blauw 12

Join the club.

Zoveel mensen vergeleken vorige maand.

Zo Simpel

Amai, zo simpel!

Sluit meteen online je verzekering af.

In mensentaal uitgelegd.

Vergelijk snel en eenvoudig alle info die je nodig hebt.

Vul je gegevens in en bereken je prijs

Hoe kan ik een brandverzekering afsluiten?

Als je een woonst koopt en een hypothecaire lening aangaat, zal je bank je waarschijnlijk verplichten tot het afsluiten van een brandverzekering. Je krijgt dan vaak betere voorwaarden op je lening. Goede deal, dus. Je kan ook je brandverzekering afsluiten bij een verzekeraar. Zowel een eigenaar als een verhuurder kunnen best een brandverzekering afsluiten voor de nieuwwaarde van het gebouw.

Je kan je brandverzekering gemakkelijk online vergelijken en afsluiten.

Moet ik een brandverzekering afsluiten als huurder?

Ben je van plan om een woning, een studentenkot of een appartement te huren, dan ben je (in tegenstelling tot de eigenaar) wettelijk verplicht om het gehuurde goed in zijn oorspronkelijke staat terug te bezorgen. Dat betekent dus dat als er schade aan het gebouw komt, ook al was het een ongeluk, jij de herstellingskosten betaalt. Ook als een brand of een lek bij jou schade aan de buren veroorzaakt, zal jij voor de kosten opdraaien.

Tenzij je een brandverzekering als huurder hebt, natuurlijk. Daarom moet je verplicht in Vlaanderen een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Je bent niet verplicht je inboedel te verzekeren, maar het wordt wel aangeraden. Je eigen spullen, denk maar aan meubels, apparaten, maar ook kleding en juwelen, kunnen ook erge schade oplopen.

Moet ik een brandverzekering afsluiten als verhuurder?

Ook als verhuurder ben je verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Je kan in die brandverzekering als verhuurder de optie afstand van verhaal nemen. Daardoor zal zijn brandverzekeraar zich niet keren tot de brandverzekeraar van de huurder bij een schadegeval. Dat geeft jou als verhuurder een grotere zekerheid dat de aansprakelijkheid wordt gedekt en herstellingskosten betaald worden.

Moet ik een brandverzekering afsluiten als eigenaar?

Ben je eigenaar van een woning, dan kies je voor een maximale bescherming van je huis. Toch is het niet ondenkbaar dat in sommige extreme situaties je woning helemaal wordt vernietigd. Wil je op dat ogenblik eenzelfde woning heropbouwen, dan zul je geconfronteerd worden met een veel hogere investering dan bij de oorspronkelijke bouw. Daarom ook het belang om er als eigenaar op toe te zien dat je bij het afsluiten van de brandverzekering een dekking in nieuwwaarde (totaal bedrag heropbouw) voorziet.

Belangrijk: wil je de kostprijs van je brandverzekering vergelijken en/of wil je de waarde kennen waartegen je je woning het best kan laten verzekeren? Dan raden we je aan om het evaluatierooster te gebruiken. Brandverzekeraars gebruiken dit evaluatierooster om de werkelijke waarde van een woning te bepalen en zo ook de juiste kostprijs voor een brandverzekering. Bovendien vermijd je als eigenaar om onderverzekerd te zijn.

Collectieve polis brandverzekering (als mede-eigenaar appartementsgebouw)

Veelal kun je als eigenaar van een appartement, dat deel uitmaakt van een voldoende groot appartementsgebouw, aansluiten bij de brandpolis die werd afgesloten in naam van de vereniging van mede-eigenaars. Zo’n polis heet een collectieve polis brandverzekering (ook wel blokpolis brandverzekering genoemd) en dekt ondermeer: brand en aanverwante risico’s, de burgerlijke aansprakelijkheid van de mede-eigenaars, de aansprakelijkheid voor het gebouw, een verzekering arbeidsongevallen voor personeel (huisbewaarder),… Het beheer ervan gebeurt door de syndicus.

Als eigenaar van een appartement moet je dan wel nog zelf een brandverzekering afsluiten om je eigen inboedel te beschermen.

Waar moet ik op letten als ik een brandverzekering afsluit?

Let er zeker op dat je een brandverzekering afsluit voor de juiste waarde. Het gebeurt dat mensen zich onderverzekering of oververzekeren.

Je bent onderverzekerd wanneer de werkelijke waarde van je woning groter is dan de verzekerde waarde. Dit heeft als gevolg dat je verzekeraar je, naar aanleiding van een schadegeval, niet het hele bedrag zal vergoeden, maar dit bedrag zal beperken tot de verhouding van de ‘verzekerde waarde ten opzichte van de werkelijke waarde

Deze corrigerende maatregel, als gevolg van het onderverzekerd zijn, is de toepassing van de evenredigheidsregel

Omgekeerd, je woning laten verzekeren voor een veel hogere waarde (oververzekerd) is zinloos. Reden: je krijgt uiteindelijk toch maar zoveel vergoed dan de prijs van de verloren zaken.

Om de werkelijke waarde van je woning te bepalen, baseren de verzekeraars zich op een index die de prijsevoluties weerspiegelt. In België volgen bijna alle brandverzekeraars de ABEX–index.

Hoeveel kost het afsluiten van een brandverzekering?

Er zijn veel elementen die inspelen op de kostprijs van je brandverzekering. Zowel als huurder maar ook als eigenaar. Met 1 berekening vergelijk je 60% van de brandverzekeraars in België: