Vervangwagen

Krijg je na een ongeval met je auto wel een vervangwagen zodat je nog naar je werk kan of boodschappen kan gaan doen? Het is iets waar veel mensen niet bij stil staan tot het te laat is.

Autoverzekering berekenen

Is een vervangwagen gratis?

Heb je een omnium verzekering?

Dan krijg je gedurende de herstellingen een vervangwagen, ongeacht of je in fout bent of niet. Opgelet: kies je niet voor een erkende hersteller, dan krijg je mogelijk maar een beperkt aantal dagen een vervangwagen.

Heb je geen omnium verzekering?

Dan dien je te kijken in de kleine lettertjes (bijzondere- en algemene voorwaarden) van je verzekering.

Ben je in fout, dan krijg je vermoedelijk geen vervangwagen tenzij je daarvoor een extra dekking hebt afgesloten.

Als je niet in fout was bij een ongeval en geen vervangwagen krijgt, dan kun je vragen aan je verzekeraar om ook een vergoeding te vragen aan de tegenpartij voor het missen van je wagen. Zo kun je alsnog (een deel) van de kosten terugkrijgen.

Verzekering voor vervangwagen?

Je kan bij sommige verzekeraars een extra dekking bij nemen om toch een vervangwagen te kunnen krijgen als je er geen recht op zou hebben. Dit wordt soms als optie aangeboden bij je basis autoverzekering. Je dient dit niet te nemen bij een omnium want daar zit dat er al bij.

Ongeval met een vervangwagen?

Kijk dan meteen de voorwaarden van zowel jouw autoverzekering als deze van de vervangwagen na. De basis autoverzekering, welke schade tegen derden (inclusief de passagiers) dekt, zit er altijd in.

Indien de vervangwagen omnium verzekerd is, kan je ook verzekerd zijn voor de schade die je zelf aan de vervangauto zou veroorzaken. Je dient dan enkel het eigen risico te betalen. Meestal krijgt je vervangwagen dezelfde bescherming als je gewone auto en loopt je verzekering gewoon door. Je dient je dus niet meteen zorgen te maken. Als je in fout bent voor dit ongeval, dan zullen normaal dezelfde regels gelden als voor je normale auto.

De schade aan je eigen lichaam is enkel verzekerd als jij of de eigenaar van de vervangwagen een bestuurdersverzekering heeft afgesloten. Een persoonlijke ongevallen verzekering kan deze schade mogelijk ook vergoeden, indien je dit hebt.

Problemen met een vervangwagen?

Contacteer best diegene die je de vervangwagen heeft aangeleverd (bijvoorbeeld de garage waar je hem hebt gekregen). Hij zal dan aangeven of je je verzekeraar dient te contacteren of niet.

Hoe lang mag ik de vervangwagen gebruiken?

Dit schommelt bij de meeste verzekeraars tussen 2 en 10 dagen. Laat je je wagen herstellen in een erkende of geconventioneerde garage, dan krijg je bij sommige verzekeraars de vervangwagen gedurende de volledige duurtijd van de herstelling.

Waarop te letten als je een vervangwagen krijgt?

Controleer altijd eerst de documenten van de auto:

  • Waarvoor is de vervangwagen verzekerd (basis BA autoverzekering of omnium)?
  • Welk eigen risico (vrijstelling of franchise) dien je te betalen in geval van schade?
  • Is de groene kaart of het verzekeringsbewijs in orde (deze auto is apart verzekerd en heeft een eigen groene kaart)?
  • Is er een geldig inschrijvingsbewijs?
  • Klopt de nummerplaat met wat er vermeld is op dit inschrijvingsbewijs en op de groene kaart?
  • Is het keuringsbewijs nog geldig?

Vraag ook best na wie er juist met de vervangwagen mag rijden. Verzekeringen van garages of leasingbedrijven kunnen hierop soms beperkingen opleggen.

Controleer ook of jongeren niet uitgesloten zijn in de verzekering, als je kinderen soms met de vervangwagen zouden rijden.

Vervangwagen met handelaarsplaat

Als je een vervangwagen met een handelaarsplaat krijgt (witte achtergrond, groene letters – eerste letter is altijd een Z – en cijfers), dan dien je extra op te letten.

  • Je mag dit voertuig maximaal 7 dagen gebruiken
  • Je voertuig moet in herstelling zijn bij deze garagist
  • Controleer zeker alle documenten (zie hierboven)

Mag je jouw eigen nummerplaat op de vervangwagen hangen?

Dit mag, maar contacteer en verwittig zeker eerst je makelaar of verzekeraar. Hij zal je vragen het chassisnummer door te geven. Dit mag, maar wel beperkt in de tijd (afhankelijk van je verzekeraar).

Vervangwagen in het buitenland

Of je met de gekregen vervangwagen in het buitenland mag rijden, hangt af van maatschappij tot maatschappij. Dit kun je of nalezen in de voorwaarden of even je verzekeraar hiervoor opbellen om dit na te vragen.

Bereken jouw autoverzekering

Vergelijk hier de autoverzekeringen en kijk na of je verzekeraar (gratis) een vervangwagen ter beschikking stelt.

Autoverzekering berekenen