Engelse vrijstelling

Als je een verzekering afsluit, zal je verzekeraar je altijd een vrijstelling of franchise geven. Dit is het bedrag dat je zelf nog betaalt. Sommige verzekeraars bieden je een Engelse franchise aan. Ontdek hier wat dat juist inhoudt.

Bereken je autoverzekering

Engelse vrijstelling definitie

Een vrijstelling, ook wel franchise genoemd in de volksmond, is een bedrag dat je verzekeraar niet betaalt bij een schadegeval. Maar wat is een Engelse vrijstelling dan?

Bij een Engelse vrijstelling wordt er een drempelbedrag afgesproken. Als je schade kleiner is dan dat bedrag, dan betaalt je verzekeraar niets. Als de herstellingskosten hoger zijn dan het drempelbedrag, dan betaalt je verzekeraars alles, inclusief de vrijstelling.

Een voorbeeld van een Engelse vrijstelling van 750 euro:

Je Engelse vrijstelling is 750 euro.

In voorbeeld A, een schadegeval van € 500. Je krijgt niets terug. 500 euro is minder dan 750 euro. Je betaalt dus alles zelf, je verzekeraar komt niet tussen in dit schadegeval.

In voorbeeld B heb je een schadegeval van € 1.000. Je krijgt alles terug. Het bedrag ligt hoger dan  € 750, dus je verzekeraar betaalt je de volledige € 1.000 terug.

Wat is het voordeel van een Engelse vrijstelling?

Het voordeel is dat je bij grotere schade meer terugkrijgt. Als we naar het voorbeeld hierboven kijken, had je bij een klassieke vrijstelling van € 750, maar € 250 teruggekregen in plaats van € 1.000. Dat is een enorm verschil.

Je verzekering is meestal wel een beetje duurder wanneer je voor een Engelse vrijstelling kiest.

Bereken je autoverzekering

Een Engelse vrijstelling wordt vooral aangeboden bij omniumverzekering voor je auto, maar sommige ander verzekeringen bieden ze ook aan. Vergelijk je autoverzekering dus altijd goed en let op welke franchise je juist wilt.

Via Verzekeringen.be vergelijk je snel en handig je autoverzekering. Je kan ook filteren op je franchise en een Engelse vrijstelling kiezen als je wilt. Vergelijk vandaag nog.