Fietsverzekering

Fietsverzekering

Ben je een fervente fietsliefhebber in je vrije tijd of ga je naar het werk met je fiets? Het aanschaffen van een fiets gaat vaak gepaard met een aardig kostenplaatje dat kan oplopen tot een paar duizend euro. Natuurlijk beslis je zelf hoeveel je wilt spenderen aan je fiets, maar sta je er dan ook bij stil dat een ongelukje snel is gebeurd? Je zal ook niet de eerste zijn die ontdekt dat je nieuwe en dure fiets plots is verdwenen. Dek je daarom in tegen diefstal en schade met een goede fietsverzekering.

Welke informatie vind je hieronder:

Wat is een fietsverzekering?

De fietsverzekering is in het leven geroepen om diefstal van je fiets of schade aan je fiets te dekken. Net zoals je auto, wil je ook je dure fiets daartegen verzekeren. Als je een verzekering voor je fiets afsluit, kan je kiezen tussen verschillende formules: een gewone fietsverzekering (diefstal) of een fietsomnium verzekering (diefstal én schade). Zo kan je zonder zorgen genieten van je trips én dit wereldwijd.

Zoals al eerder werd aangehaald, kan het aanschaffen van een fiets best prijzig zijn. Het is immers geen pretje als je fiets plots verdwenen is of beschadigd is door een (onge)val. Daarom raden we je ten zeerste aan om je nieuwe en dure aanwinst te verzekeren. Voor de volgende soorten fietsen kan je een fietsverzekering afsluiten (*):

 • Een gewone stadsfiets of citybike;
 • Een bakfiets;
 • Een ligfiets;
 • Een elektrische fiets of een e-bike;
 • Een speed pedelec, een pedelec fiets of een snelle e-bike;
 • Een mountainbike of een MTB;
 • Een koersfiets of een racefiets;
 • Een all-terrain-bike of een ATB;
 • Een hybride fiets: dit is een mix tussen een stadsfiets en een sportfiets;
 • Een vouwfiets of een plooifiets;
 • ...

Opgelet(*): er zijn fietsverzekeraars waarbij het niet mogelijk is om een fietsverzekering af te sluiten voor elke soort fiets. Daarom raden we je aan om vooraf na te gaan of je jouw fiets kan verzekeren bij de verzekeraar naar wens.

Wat dekt een fietsverzekering?

Bij de meeste aanbieders van fietsverzekeringen zoals Callant, Aedes, DVV, KBC..., kan je enkel een verzekering voor je fiets afsluiten als het gaat om nieuwe fiets of een jonge tweedehands fiets van maximum één of twee jaar oud. Voldoet jouw fiets aan dat criterium? Indien ja, dan kan je opteren voor een gewone fietsverzekering of een fietsomnium.

Afhankelijk van de formule of dekking(en) die je hebt gekozen, beschermt de fietsverzekering jouw fiets als er sprake is van diefstal en/of schade aan je fiets (al dan niet door diefstal). Hierbij enkele voorbeelden om het verschil tussen een fietsverzekering (diefstal) en een fietsomnium verzekering (diefstal + schade) te verduidelijken:

Gewone fietsverzekering

 • Stel je fiets is nergens te bespeuren. Je fiets is gestolen en wordt niet meer teruggevonden. Dan is er sprake van totaal verlies door diefstal. Je fietsverzekering voorziet dan een vergoeding, zodat je een nieuwe fiets kan aanschaffen gelijkwaardig aan de gestolen fiets (zoals omgeschreven in de verzekeringsovereenkomst).
 • Je treft jouw fiets beschadigd aan omdat iemand je fiets heeft willen stelen. Schade aan je fiets zoals bijvoorbeeld een verwrongen fietsslot is gedekt door de waarborg diefstal. Hier is er sprake van schade aan je fiets door poging tot diefstal. Je fietsverzekering voorziet ook dan een tegemoetkoming van de herstelling, mits je jouw fiets laat maken door een erkende fietshandelaar ( fietshandelaar erkend door de maatschappij waarbij je jouw fietsverzekering hebt afgesloten). Indien er sprake is van enkel schade aan je verlichting, dan is dit niet gedekt. Er is geen verband tussen de schade aan je verlichting en poging tot diefstal.

Fietsverzekering omnium

 • Totaal verlies door diefstal is gedekt. Zie bovenstaande voorbeeld.
 • Schade aan je fiets door poging tot diefstal. Zie bovenstaande voorbeelden.
 • Totaal verlies door ongeval is gedekt, als je een fietsomnium afsluit. Een omnium voorziet een vergoeding ingeval van schade, al dan niet veroorzaakt door jezelf. Stel je bent een fietstocht aan het maken en een auto of een bromfiets rijdt je aan. Je fiets is zo beschadigd dat de kosten voor de herstelling van je fiets hoger zijn dan waarde van je fiets, dan is er sprake van totaal verlies. De fietsverzekeraar voorziet dan een vergoeding, zodat je een nieuwe fiets kan aanschaffen van dezelfde waarde als je verzekerde fiets.
 • De fietsomnium voorziet ook een tegemoetkoming als er sprake is van (stoffelijke) schade aan je fiets door vandalisme, een val of een ongeval. Stel je valt zelf met de fiets, je treft je fiets beschadigd aan (vandalisme) of er is sprake van een ongeval, dan kun je jouw fiets laten herstellen door een erkende fietshandelaar.

Opgelet: bij elke dekking wordt er al dan niet rekening gehouden methet gedeelte eigen risco. Dat kan verschillen naargelang de verzekeraar bij wie je jouw fietsverzekering hebt afgesloten. Informeer je vooraf of raadpleeg hiervoor de onderschreven fietsverzekering.

Wat zijn de aanvullende dekkingen bij je fietsverzekering?

Bij een fietsverzekering heb je de keuze tussen een fietsverzekering die enkel dekking voorziet bij diefstal of je kan kiezen voor een fietsomnium waarbij zowel diefstal als schade is gedekt. Deze twee formules kan je nog aanvullen met bijkomende formules of dekkingen. Zo kan je jouw fietsverzekering/fietsomnium aanvullen met:

 • Een fietsbijstand, pechverhelping fiets of fietspech. Als je veel fietst, is het altijd handig om je fietsverzekering aan te vullen met een fietsbijstand. Zo geniet je 24u/24u van bijstand en kan je zonder zorgen aan je tocht beginnen! Kortom je moet je geen zorgen maken over een lekke band, een gebroken ketting, problemen met de batterij van je elektrische fiets,... want je kan een beroep doen op je fietsbijstand.
 • Een rechtsbijstand. Als je eigenaar bent van een snelle elektrische fiets (>25km/u en >250 watt), dan raden we je ten zeerste aan om ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht, maar er kan altijd een discussie ontstaan als er sprake is van een ongeval,...
 • Een BA motorrijtuigen. De BA motorrijtuigen of BA verzekering is verplicht in België indien je e-bike harder rijdt dan 25km/u en het maximum van 250 watt overschrijdt. Je snelle elektrische fiets behoort dan tot de categorie bromfiets. .

Wat dekt een fietsverzekering niet?

Ook al heb je een gewone fietsverzekering of een fietsomnium afgesloten, bepaalde zaken zijn niet gedekt. De uitsluitingen kan je terugvinden in je verzekeringsvoorwaarden. Hierbij een klein overzicht van enkele uitsluitingen die door de meeste fietsverzekeraars worden uitgesloten:

 • Slijtage van de fiets/ fietsonderdelen;
 • Fabricage- of constructie fouten;
 • Kleine (aparte) beschadigingen of verlies van: accessoires in het algemeen, banden, kabels, verlichting, fietsbel,...;
 • Losse accessoires zoals bijvoorbeeld een gps;
 • Schade of verlies door deelname aan wedstrijden is niet gedekt;
 • Verhuur (= niet sporadisch). Schade of verlies bij verhuur/uitlenen van je fiets op regelmatige basis is niet gedekt;
 • Gestolen fietsen die niet voorzien zijn van een degelijk slot. Met andere woorden is je fiets gestolen omdat het niet op slot was gedaan met een standaard slot, dan voorzien de meeste fietsverzekeraars geen dekking. Hierop zijn er natuurlijk uitzonderingen, raadpleeg hiervoor vooraf de verzekeringsvoorwaarden!
 • ...

Wat moet ik doen bij schade of diefstal?

Of het nu gaat om schade of diefstal, je moet altijd zo snel mogelijk je fietsverzekeraar op de hoogte brengen van de schade aan je fiets of omtrent de diefstal van je fiets. Welke zaken mag je zeker ook niet vergeten?

(Onge)val of door poging tot diefstal

 • Breng jouw fietsverzekeraar op de hoogte vooraleer je jouw fiets laat herstellen. De fietsverzekeraar moet de herstelling van je fiets eerst goedkeuren.
 • Bezorg alle nodige informatie aan je verzekeraar omtrent de schade (foto's etc.). Sommige fietsverzekeraars vragen om een schadeformulier in te vullen.
 • Bezorg de factuur aan je fietsverzekeraar nadat je jouw fiets hebt laten herstellen door een erkende fietshandelaar.

Diefstal van je fiets

 • Breng meteen de politie op de hoogte en laat je een proces-verbaal opstellen.
 • Breng jouw fietsverzekeraar op de hoogte van de verdwijning van je fiets en bezorg hem het proces-verbaal.
 • Bezorg indien gevraagd aanvullend een schadeformulier aan je verzekeraar.

Hoe zeg ik mijn fietsverzekering op?

Er is een groot verschil in de looptijden van een fietsverzekering, dit is afhankelijk van je fietsverzekeraar. De meeste verzekeraars hanteren een looptijd van 1 jaar, waarbij de verzekeringsovereenkomst jaarlijks stilzwijgend wordt verlengd. Anderen looptijd van 3 jaar of 5 jaar. Voor je een fietsverzekering of een fietsomnium afsluit, kan je vooraf al aangeven voor hoeveel jaar je jouw fiets wenst te verzekeren.

Wellicht vraag je jezelf af wanneer je jouw fietsverzekering kan opzeggen, aangezien het jaarlijks stilzwijgend wordt verlengd. Net zoals bij de autoverzekering, moet je ook de fietsverzekeraar schriftelijk op de hoogte brengen 3 maanden vóór de jaarlijkse vervaldag. Breng je jouw fietsverzekeraar te laat op de hoogte, dan wordt de fietsverzekering opnieuw verlengd met één jaar.

Tot slot kan je ook je fietsverzekering opzeggen, indien er sprake is van een premieverhoging. Eigenlijk gelden voor het opzeggen van de fietsverzekering dezelfde voorwaarden als bij de opzegging van je autoverzekering.

Wat bij schade aan anderen?

De fietsverzekering dekt geen schade aan anderen. Daarvoor kan je een beroep doen op je BA familiale indien het gaat om een gewone fiets (zoals een stadsfiets, een citybike, een elektrische fiets,...). Als je eigenaar bent van een snelle fiets (zoals een pedelec, speed pedelec, snelle e-bike, snelle elektrische fiets,...), dan ben je verplicht om een BA motorrijtuigen af te sluiten. Bij schade aan anderen kan je dan een beroep doen op je BA verzekering.

Prijzen fietsverzekering berekenen

Bereken alvast online de prijs voor jouw fietsverzekering of fietsomnium. Hierbij kan je ook de prijzen berekenen voor de aanvullende waarborgen zoals fietsbijstand en rechtsbijstand bovenop je fietsverzekering of fietsomnium.