Brandverzekering huurders

Op zoek naar een brandverzekering als huurder? Via verzekeringen.be vergelijk je op enkele minuten je brandverzekering huurder bij de belangrijkste brandverzekeraars. Vraag meteen je brandverzekering aan.

Simuleer nu jouw brandverzekering

Bij welke verzekeraars kan ik mijn brandverzekering als huurder vergelijken?

  • Directe verzekeraars: Belfius Direct Verzekeringen
  • Via de onafhankelijke verzekeringsmakelaars bij: Allianz, Baloise Insurance, AXA en Fidea.

Is een brandverzekering verplicht als huurder?

Ja, sinds 2019 is een brandverzekering verplicht voor huurders in Vlaanderen. Ook in Wallonië moet je verplicht een brandverzekering afsluiten als huurder. Voor 2019 verplichtte de meeste verhuurders je ook al wel om als huurder een brandverzekering af te sluiten.

Als je huurcontract voor 2019 begon te lopen, ben je niet verplicht als huurder om een brandverzekering af te sluiten. In Brussel is die verplichting er ook niet. Toch had zo’n 95% van de Belgen een brandverzekering, ook toen het nog niet verplicht was.

Kosten aan een appartement, door bijvoorbeeld lekken, brand of storm, kunnen namelijk heel snel oplopen. Als huurder ben je verplicht om het appartement in de originele staat te houden en ben je aansprakelijk voor de schade aan het appartement, tenzij je het tegendeel kan bewijzen. Een brandverzekering is dus een echte must.

Is een inboedelverzekering verplicht als huurder?

Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht als huurder. Je kan wel kiezen om ze af te sluiten, want het gaat hier wel over jouw prachtige spullen. Die super toffe stoelen, dat kleedje dat je (vriendin) zo  graag draagt, of dat schilderij dat je living zo opfleurt. Om nog maar niet te spreken van dure apparaten zoals je koffiezet, computer of een koelkast. Je brandverzekering betaalt je niet standaard terug als er schade aan je spullen komt.

Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je na brand of een lek zeker bent dat je al de nodige spullen opnieuw kunt kopen zonder dat je zelf opdraait voor de kosten. Je kan zelf kiezen voor hoeveel je jouw inboedel wilt verzekeren.

Ben ik verplicht mij te verzekeren tegen diefstal?

Nee, je bent als huurder niet verplicht je te verzekeren tegen diefstal. Die keuze is volledig aan jou. Speel je graag op veilig of heb je wel wat waardevolle spullen in huis die iemand met graaihandjes wil meenemen? Overweeg dan zeker een diefstalverzekering. Een diefstal verzekering is maar een kleine kost, maar je bent wel een pak veiliger. Sommige verzekeraars vragen wel dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt, zoals bijvoorbeeld een bepaald soort slot te gebruiken.

Wat moet er in mijn brandverzekering als huurder staan?

Er zijn enkele bepalingen die je verplicht in je brandverzekering huurder moet hebben staan. Dit zijn gelukkig wel standaarddekkingen die je in zo goed als alle brandverzekeringen, ook wel woonverzekeringen genoemd, terug vindt.

  • Brandschade. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting die een brand veroorzaakt, de roetschade die achter blijft, of schade die is aangericht om de brand te doven. Een brand kan in enkele minuten je huis zo goed als verwoesten. Ook wordt je huis bouwen elk jaar duurder, omdat regels rond isolatie etc strenger worden. Het is dus niet omdat je 10 jaar geleden je huis kon bouwen, dat je vandaag de dag de herstellingskosten kan voorschieten.
  • Waterschade. De meest voorkomende vorm van waterschade is door een lek. Die lek kan je vloer, muren of plafond helemaal naar de vaantjes helpen en je waterfactuur lelijk doen stijgen. Je verzekeraar komt dan in vele kosten tussen, zoals het opsporen van de lek en de kosten voor de herstelling van bijvoorbeeld de vloer. Het herstellen van het lek zelf zal bij de meeste verzekeringen niet gedekt zijn.
  • Huurdersaansprakelijkheid. Je moet als huurder niet alleen je eigen appartement verzekeren, je moet ook verzekerd zijn tegenover derden. Dat heet je huurdersaansprakelijkheid. Dat betekent dat als de brand bij jouw appartement zo erg is dat je buren er ook last van hebben dat je die schade ook door je verzekering kan laten betalen. Zo weet de verhuurder altijd dat zijn appartement in orde zal blijven, maar veel belangrijk: zo weet jij als huurder dat een brand geen financiële ramp wordt.

Behalve waterschade en brandschade, kan je brandverzekering nog heel wat andere risico’s dekken zoals stormschade of gevolgschade.

Wat is een huurdersaansprakelijkheid verzekering?

De huurdersaansprakelijkheid verzekering is gewoon een duur woord voor je brandverzekering. Aansprakelijkheid betekent dat jij instaat voor iets, in dit geval dat jij moet zien dat schade aan de woning die je huurt, wordt terugbetaald. Je brandverzekering komt tussen in die schade.

Wat is afstand van verhaal tegenover huurder?

Afstand van verhaal tegenover huurder betekent simpelweg dat de brandverzekering verhuurder geen vergoeding van jou eist. De verhuurder belooft daar eigenlijk bij dat als er brandschade of waterschade voorkomt, dat hij niet bij jou persoonlijk komt aankloppen voor de kosten. Meestal betaal je dan als huurder een beetje mee aan die premie in je huurprijs.

Hou er wel rekening dat je sowieso nog wel verplicht bent om zelf nog een brandverzekering af te sluiten. Afstand van verhaal komt niet tussen in de kosten als de brand in jouw gebouw ook het huis van je buren beschadigt. Je eigen huurdersaansprakelijkheid is dus nog niet gedekt. Een brandverzekering blijft verplicht.

Wat is de prijs van een huurdersaansprakelijkheid of brandverzekering?

De prijs van je brandverzekering voor een huurder hangt af van verschillende factoren.

  • De grootte. De belangrijkste is natuurlijk hoe groot het appartement of huis is dat je huurt. Een groter appartement of huis kan meer schade oplopen. De herstellingskosten liggen dan hoger en je verzekering zal voor grotere bedragen tussenkomen. Voor wat hoort wat, dus je premie zal iets hoger liggen.
  • Leeftijd van het gebouw. Hoe oud je het huurgebouw is, speelt ook een rol. Een oud gebouw loopt meer risico dan een volledig nieuw gebouw.
  • Materiaal. Als je huurwoning uit materiaal bestaat dat sneller ontbrandt, zoals hout, dan zal je premie iets hoger liggen.
  • Adres. Ook de ligging kan je premie mee bepalen. Gebieden die vaker last hebben van overstroming of andere natuurkrachten, betalen iets meer voor hun premie.

Is het nuttig als huurder een brandverzekering te vergelijken?

Absoluut. Ook op de brandverzekering voor huurder kan er een groot verschil op de prijs zitten. Ook geeft niet elke verzekering je dezelfde dekkingen. Vergelijken geeft je een veel beter inzicht in wat er nu eigenlijk in je brandverzekering wordt opgenomen en waar je nu eigenlijk voor betaalt.

Bespaar geld én tijd

Door je brandverzekering grondig te vergelijken, bespaar je heel wat geld. Je beslist namelijk in alle rust zelf wat je de beste polis vindt voor jou. Je bespaart ook heel wat tijd, want je hoeft geen halve dag vakantie te pakken om naar het een makelaarskantoor of je bank te gaan.

Net zoals je tijd kan besparen door online te shoppen of je bankzaken online te regelen, kan je ook gewoon je verzekering online regelen. Zo simpel!

Jij weet wat het beste bij je past

Oei, oei, maar kan ik dat wel? Zelf over mijn verzekering beslissen? Maar natuurlijk! Verzekeringen zijn helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Onze simulatie geeft je een duidelijk idee wat en waarvoor je betaalt. Zonder verdoken kosten. Zo kan je zelf beslissen of je liever op je budget let of toch liever voor absolute veiligheid gaat.

Een brandverzekering vergelijken is helemaal vrijblijvend. En je kan het gewoon vanuit je luie zetel vergelijken. Je hebt dus sowieso niets verloren.

Vergelijk nu online je brandverzekering

Via Verzekeringen.be kan je gratis, online en in enkele minuten alle brandverzekeraars met elkaar vergelijken. Alles wat jij moet doen is even wat vragen beantwoorden. Wij tonen je dan meteen de beste premie voor je brandverzekering. Ontdek in minder dan 5 minuten de voordeligste brandverzekering. Je kan je brandverzekering ook ineens online afsluiten.

Prijs brandverzekering huurders berekenen