Waarom energieleveranciers vergelijken loont

Vergelijken is besparen. Dat geldt niet enkel voor verzekeringen, maar ook voor energie. Het is vanzelfsprekend dat niet iedereen energie op dezelfde manier gebruikt én verbruikt. Daarom is het zeker geen slecht idee om de verschillende energieleveranciers eens onder de loep te nemen.

Bespaar op jouw energiefactuur

Waarom zou ik veranderen van energieleverancier?

De vrijgemaakte energiemarkt in België is complex, wat het moeilijk maakt voor particulieren om op eigen kracht actief deel te nemen. Dat blijkt ook uit cijfers van de VREG (Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas); 70% van de Vlaamse gezinnen verandert te weinig of zelfs nooit van energieleverancier. Toch zijn er heel wat goede redenen om dat wél te doen:

  • Je kan tientallen tot honderden euro’s besparen op jouw energiefactuur door te zoeken naar de goedkoopste energieformule
  • Je bent je bewust van de huidige klimaatverandering en je wilt volledig gaan voor een energieleverancier die groene stroom voorziet
  • Je bent niet meer tevreden van de dienstverlening van je huidige energieleverancier en je zoekt naar een leverancier die beter scoort op klantvriendelijkheid
  • Je wilt voorkomen dat je energiefactuur stijgt ook al verbruik je dezelfde hoeveelheid energie of zelfs minder

Welke reden voor jou ook het belangrijkste is, het kan zeker geen kwaad om eens te kijken of je geen betere energieleverancier voor jouw behoeftes kan vinden.

Hoe kan ik energieleveranciers vergelijken?

Aanbieders.be heeft een handige module waar je alle energieleverancies naast elkaar ziet. Zij helpen je ook om gratis en moeiteloos over te stappen.

Waarop moet ik letten als ik energieleveranciers vergelijk?

De twee belangrijkste zaken waarop je moet letten wanneer je energieleveranciers vergelijkt zijn: de energieprijs en de dienstverlening.

De energieprijs

Net zoals bij een verzekering, kan de prijs wel eens de doorslaggevende factor zijn om te kiezen voor een bepaalde energieleverancier. Daarom is het zeker handig om eens de prijzen bij verschillende leveranciers te vergelijken. Weet wel dat ongeveer 35% van jouw energiefactuur bestaat uit eigen gebruik. De overige 65% is een vast tarief voor distributie- en transport, btw en de federale bijdrage. Desondanks bestaat er regelmatig een verschil van 25% tussen de goedkoopste en duurste energieleveranciers.

De dienstverlening

Ben je niet meer tevreden over de dienstverlening van jouw huidige energieleverancier? Dan wil je uiteraard zeker zijn dat jouw toekomstige energieleverancier goed scoort op vlak van klantvriendelijkheid. Op de website van VREG (Vlaamse regulator van de energiemarkt) kan je terecht om meerdere energieleverancier met elkaar te vergelijken omtrent dienstverlening.

Vergelijk de Belgische energieleveranciers