Reisbijstandsverzekeringen in België

De reisverzekering

Zomer of winter, koud of warm, crisis of groei.... Één feit staat vast: op reis vertrekken doen we toch met z’n allen! En of het nu naar de Verenigde Staten (VS), Rusland, Cuba of Frankrijk is, wil je met een gerust gevoel op reis gaan, dan kun je maar beter een goede reisverzekering afsluiten (ook wel reisbijstandsverzekering genoemd).

De reisbijstand of reisverzekering staat eigenlijk voor de verzameling van verscheidene dekkingen: bijstand aan personen, pechverhelping, reis annulatie en bagage.

Vergelijk verschillende reisbijstandverzekeringen

Welke dekkingen omvat een reisbijstandsverzekering?

Bijstand aan personen

Een ongeval in Duitsland, een onverwachte ziekte in Australië, een direct familielid die in België ernstig ziek is geworden tijdens je buitenlandse reis doorheen Amerika,... het moet je maar overkomen. Zeker is dat ieder zo'n onvoorzien voorval vaak gepaard gaat met onvoorziene kosten die best wel eens de pan uit kunnen vliegen.

Met het afsluiten van een reisbijstandsverzekering personen dek je je in tegen de risico's van ziekte, ongeval en/of overlijden. Heb je een gezinspolis, dan zijn mogelijks alle inwonenden tot en met de achterkleinkinderen & overgrootouders verzekerd.

Opgelet: niettegenstaande alle verzekeringen reisbijstand overwegend dezelfde dekkingen aabieden, kunnen er toch grote verschillen zijn met betrekking tot de hoogte van de dekkingen. Vergelijk daarom steeds de voorwaarden van de verscheidene verzekeraars alvorens je een (online) een reisbijstand afsluit.

Pechverhelping (= bijstand aan de wagen)

Heb je pech onderweg? Je bijstandsverzekeraar dekt vaak ook standaard de kosten voor het takelen. Of ruimer, het verlenen van bijstand aan de passagiers, het ter beschikking stellen van een vervangwagen of ook het bewaken van je auto die gerepatrieerd moet worden.

Dankzij de pechverhelping kun je met een gerust hart met de eigen wagen op reis vertrekken.

Opgelet: Sommige reisverzekeraars bieden pechverhelping als een optionele waarborg aan bij een reisbijstand. Vergelijk daarom steeds de waarborgen van de verscheidene verzekeraars alvorens je een (online) een polis afsluit.

Reis annulatie

Je hebt een reis geboekt maar je vakantie wordt ingetrokken omdat je vervanger niet aanwezig kan zijn, omdat je auto net gestolen is, je herexamens hebt,... Of je moet je vakantie vervroegd onderbreken wegens stoffelijke schade aan je huis. In al deze gevallen (en meer) dekt je annulatieverzekering je in tegen het financieel verlies dat je zou lijden.

Bagage

Stel: je komt op je bestemming aan maar geen spoor van je bagage of deze blijkt helemaal beschadigd te zijn. In geval van (onbewust) verlies en (onvrijwillige) schade aan je bagage kun je beroep doen op je bagageverzekering om de mogelijke financië verliezen te recuperen.

Ik heb een reisbijstand dankzij mijn VISA of via mijn mutualiteit!

We krijgen al wel eens de vraag "moet ik een reisbijstand afsluiten, want ik geniet al dekking dankzij mijn Mastercard?".

M.b.t. een VISA of mastercard zullen de voorwaarden wellicht veel beperkter zijn alsook de maximum bedragen die worden uitbetaald wanneer een feit zich voordoet.

In het geval van je mutualiteit (= ziekenfonds), is de tussenkomst vaak beperkt tot enkel personenbijstand en dan nog uitsluitend in geval van dringende gezondheidsredenen.

Voor alle duidelijkheid: Vóór je op vakantie vertrekt, ga dan zeker voor jezelf (en/of je gezin) na wat je nodig hebt en welke risico4s al worden gedekt door andere verzekeringen en/of aansluitingen.

Een kortlopende reisverzekering vs een doorlopende reisverzekering?

Eigenlijk zijn het terminologieën die veeleer door onze Noorderburen worden gebruikt, maar we stellen vast dat er bij ons toch ook veel gebruik van wordt gemaakt. Wat betekenen deze:

  • Een kortlopende reisbijstandsverzekering: een reisverzekering voor een bepaalde periode (= tijdelijke reisverzekering)
  • Een doorlopende reisbijstandsverzekering: dit stemt overeen met een jaarlijkse reisverzekering

Wat nu kiezen: een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?

Vertrek je 2x per jaar op reis, dan raden we je altijd aan om een prijsberekening te maken voor 2x een tijdelijke reisverzekering of 1x een jaarlijkse reisbijstand. Vergelijk de prijzen en ga na welke van beide oplossingen voor jou de goedkoopste is. Hou daarbij ook rekening met de waarborgen want deze zijn bij een jaarlijkse vaak iets uitgebreider dan bij een tijdelijke reisverzekering.

Voorzorgsmaatregelen

  • Neem steeds kopieën mee van je polissen en noteer alle gegevens & telefoonnummers ervan op een aparte plaats
  • Word je geconfronteerd met een probleem, contacteer dan meteen je verzekeringsmaatschappij: je reactiesnelheid is bepalend of zij wel of niet iets kunnen doen
  • Doe meteen aangifte van een diefstal of verlies bij de politie. De verzekeringsmaatschappij zal altijd het proces-verbaal opvragen

Prijzen en voorwaarden van reisverzekeraars vergelijken!

Ben je op zoek naar een gepaste reisbijstandsverzekering, dan kun je nu al de reisverzekeringen van Touring, VAB, Europ Assistance en Allianz Global Assistance (het vroegere Mondial Assistance) met elkaar vergelijken.

 

 

 
Bespaar op