Kan ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor jouw energie? Wie weet zijn zonnepanelen wel iets voor jou. We hebben de voor-en nadelen voor jou afgewogen.

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is een paneel met zonnecellen die licht rechtstreeks omzetten in elektriciteit. Door meerdere zonnepanelen te combineren, kan je een deel van de elektriciteitsbehoeften van een gezin dekken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van zonnepanelen?

Het gebruik van zonnepanelen heeft zowel zijn voordelen als nadelen. Hieronder geven we je een kort overzicht die je helpen beslissen om al dan niet voor zonnepanelen te kiezen.

Voordelen

  • Levensduur. Zonnepanelen hebben amper slijtage en kunnen gemiddeld zo’n 10 tot 20 jaar meegaan.
  • Milieuvriendelijk. Zonne-energie is een ecologische bron van energie. Zo dragen ze mee bij tot een CO2-verlaging.
  • Gratis energie. De stroom die je van de zon opwekt, is gratis. De zon hoeft zelfs niet altijd te schijnen. Daglicht alleen al is voldoende.
  • Minimaal onderhoud. Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. Drie à vier keer per jaar reinigen is meer dan voldoende om maximaal rendement te behouden.
  • Eenvoudige installatie. Doordat de zonnepanelen geen bewegende onderdelen hebben, kan de klus snel geklaard worden. Vaak zijn ze al op een dag geplaatst.

Nadelen

  • Investering bij aanvang. Zonnepanelen vragen enigszins wel een investering. Ze kosten gemiddeld 7000 tot 8000 euro per gezin. Een investering die zich uiteindelijk wel terugverdient.
  • Juiste plek op dak. Het is niet altijd mogelijk om je panelen op de juiste plek te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat je er simpelweg niet bij kunt, of omdat het dak niet aan de ideale Zuidkant ligt.
  • Dalende subsidies. De groenestroomcertificaten worden nog steeds toegekend, maar worden wel stapsgewijs afgebouwd. Hoe vroeger je erin stapt, hoe langer je ervan kun genieten.

Zijn mijn zonnepanelen gedekt in de brandverzekering?

De brandverzekering dekt jouw zonnepanelen tegen onder andere brand, storm en hagel. Voor sommige brandverzekeraars dien je een bijpremie te betalen voor zonnepanelen, voor andere dan weer niet.

Laat sowieso jouw brandverzekeraar weten dat je zonnepanelen gaat plaatsen. Zo weet je zeker dat je voldoende kapitalen verzekerd hebt.