Bagageverzekering

Er kan onderweg naar je vakantiebestemming altijd iets gebeuren met je bagage. Niets is zo vervelend dan aankomen op je bestemming zonder je bagage of met beschadigde bagage. Je kan in dat geval beroep doen op je bagageverzekering.

  • Vergelijk bij de grootste aanbieder
  • Laat al je papierwerk door ons regelen
  • Vergelijk jaarlijkse of tijdelijke formules
Joske 03
Icon Prijs Kwaliteit Blauw 12

Join the club.

Zoveel mensen vergeleken afgelopen maand hun verzekeringen.

Geen omweg.

Sluit meteen ook online af.

Jij de baas.

Kies zelf welke aanvullende opties je wilt en vind een verzekering op maat.

Bereken je prijs

Wat is een bagageverzekering?

Een bagageverzekering is een verzekering die dekking voorziet bij verlies, schade of diefstal van jouw bagage. De verzekering dekt met andere woorden jouw persoonlijke bezittingen tegen diefstal, verlies of schade die je meeneemt naar je vakantiebestemming of terug naar huis.

Is een bagageverzekering verplicht?

De bagageverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar in de meeste gevallen een aanvullende verzekering op je reisverzekering of annulatieverzekering. Sommige reisverzekeraars bieden je zelfs een totaalpakket aan waarbij een bagageverzekering automatisch inbegrepen is bij je jaarlijkse reisverzekering mét annulatieverzekering. Er zijn slechts enkele reisverzekeraars die je ook de mogelijkheid geven om enkel een tijdelijke bagageverzekering te onderschrijven zonder dat je daarvoor ook een reis- of annulatieverzekering moet afsluiten.

Wat dekt een bagageverzekering?

Diefstal, verlies en schade bagage

De bagageverzekering dekt diefstal, verlies en schade aan jouw bagage en inhoud ervan. In principe dekt deze verzekering dus elk voorwerp dat je meeneemt op reis of aangekocht hebt tijdens je reis voor eigen gebruik.

Waardevolle spullen en voorwerpen

Niet elke reisverzekeraar voorziet een dekking voor waardevolle en bijzondere voorwerpen zoals bijvoorbeeld een gsm, laptop of digitale camera. Indien het wel gedekt is, dan kunnen de verzekerde bedragen ervoor beperkt zijn. Daarom is het aangeraden om de algemene voorwaarden, bijzondere voorwaarden en uitsluitingslijst van jouw verzekeringscontract eens door te nemen. In de meeste gevallen zal er geen dekking voorzien zijn voor geld, muntstukken, cheques, bankbiljetten en andere waardepapieren.

Diefstal of verlies van je reisdocumenten

De bagageverzekering biedt een dekking indien er sprake is van diefstal of verlies van reisdocumenten zoals identiteitskaart, rijbewijs, paspoort of dergelijke. De reisverzekeraars voorzien een bepaalde tussenkomst voor de administratieve kosten die ermee gepaard gaan. De vergoeding die je krijgt, verschilt per reisverzekeraar.

Tip: de mogelijkheid bestaat om jouw bagageverzekering te upgraden. Dat houdt in dat je de verzekerde bedragen van je bagageverzekering kunt optrekken, mits betaling van een bijpremie. Aangezien de verzekerde bedragen verschillen per reisverzekeraar, verschillen ook de maximale verzekerde bedragen indien je jouw bagageverzekering upgradet. Als je jouw bagageverzekering hebt geüpgraded dan kan bijvoorbeeld tot maximum € 5.000 per persoon vergoed worden bij schade, diefstal of verlies.

Wanneer kan ik beroep doen op de bagageverzekering?

Laattijdige levering van je bagage door de transportonderneming

Je ontvangt pas een vergoeding van de reisverzekeraar als je bagage met een vertraging van minstens 12 uur aankomt op jouw bestemming. Er zijn reisverzekeraars die een wachttijd van meer dan 6 uur in acht nemen. Daarnaast varieert ook de vergoeding voor laattijdige aflevering per reisverzekeraar, de vergoeding kan minimum €150 per persoon bedragen en maximum €500 per persoon. Bij de meeste reisverzekeraars dien je zelf het verzekerde bedrag bij laattijdige aflevering voor te schieten. Na je terugkomst krijg je dat bedrag terugbetaald, zodra je de nodige documenten aan je reisverzekeraar hebt bezorgd.

Raadpleeg daarom zeker de algemene voorwaarden van je reisverzekeraar om het verzekerde bedrag per persoon en de wachttijden met betrekking tot laattijdige levering van bagage te achterhalen.

Verlies van je bagage door een transportonderneming

Wanneer er bij jouw aankomst terug in België nog altijd geen spoor is van je bagage, zal de reisverzekeraar zich eerst wenden tot de luchtvaartmaatschappij om te achterhalen waar je bagage is. Indien er sprake is van verlies, dan zal de reisverzekeraar een uitkering voorzien van minimum € 1.250 per persoon en maximum € 2.000 per persoon. Deze verzekerde bedragen verschillen per reisverzekeraar en sommige reisverzekeraars voorzien zelf een maximale vergoeding per persoon, voor twee personen of voor een gezin. Voor de maximale verzekerde bedragen, raadpleeg je best de algemene voorwaarden van je bagageverzekering.

Als er sprake is van diefstal (met inbraak) of diefstal met geweld

Tenzij je jouw bagage onbewaakt achterlaat of onvoldoende maatregelen hebt genomen om diefstal te voorkomen. In dat geval zal de bagageverzekering niet tussenkomen bij diefstal.

Bij volledige of gedeeltelijke schade aan je bagage

Wanneer bijvoorbeeld een transportbedrijf je bagage beschadigd hebben afgeleverd, kan je beroep doen op de bagageverzekering.

Wat kost een bagageverzekering?

Kom te weten welke reisverzekeraars een bagageverzekering aanbieden, al dan niet in combinatie met andere reisbijstandformule zoals een reisverzekering of een annulatieverzekering.