Pensioensparen voor ondernemers

Het wettelijk pensioen reflecteert je harde werk niet. Je kan daarom kiezen als zelfstandige om zelf extra bij te sparen. Dat geeft je een mooie buffer voor later. Plus, je krijgt er ook nog eens een mooi fiscaal voordeel van. We geven je overzicht van de grote formules.

Vrij Aanvullend Pensioen

Het Vrij Aanvullende Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een formule van pensioensparen bovenop je wettelijk pensioen. Of je nu een vennootschap hebt of een éénmanszaak, je kan altijd een VAPZ afsluiten. Je stortingen zijn ook aftrekbaar als beroepskost. Je kan kiezen uit een standaard VAPZ of een sociaal VAPZ dat je nog extra beschermd.

Individuele Pensioentoezegging

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een formule van pensioensparen voor bedrijfsleiders van vennootschappen. Je kan je stortingen ingeven als bedrijfskost en een mooi fiscaal voordeel krijgen. Er zijn twee formules, een spaarformule en een belegformule.

Pensioensovereenkomst

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandige (POZ) is een pensioensparen voor zelfstandigen zonder vennootschap. Je krijgt niet alleen een mooi fiscaal voordeel, je kan ook je stortingen ingeven als bedrijfskost en zo minder sociale bijdragen betalen. Je kan kiezen uit twee takken, een veilige optie met een laag rendement, of een risico met een hoog rendement en een iets hoger risicogehalte.

RIZIV voor geconventioneerde artsen

Pensioensparen met een bijdrage van het RIZIV kan voor zelfstandige in de medische sector. Geconventioneerde artsen, tandartsen, apothekers, logopedisten, kinesitherapeuten en zelfstandige verpleegkundigen kunnen allemaal gebruik maken van het RIZIV voor het pensioensparen.