Defensief rijden

Veel van de ongevallen op onze wegen zijn te wijten aan onoplettendheid, slechte rijtechniek en asociaal rijgedrag. Door een defensieve rijstijl te hanteren, zorg je ervoor dat je de kans op een ongeval aanzienlijk verlaagt. Wat houdt dat defensief rijden in? En hoe kan je leren om veiliger te rijden?

Autoverzekering berekenen

Wat is defensief rijden?

Defensief rijden houdt in dat je verkeersituaties vooruitziet, juist inschat en er gepast op reageert. Een defensieve rijstijl leidt tot een verhoogde verkeersveiligheid, minder stress op de baan en voor vlotter verkeer.

Hoe defensief rijden?

Defensief rijden heeft alleen maar voordelen. Daarom geven we hieronder enkele tips mee om veiliger te rijden.

Gebruik de juiste kijktechniek

Het is belangrijk om steeds een goed uitzicht te hebben op de verkeersituaties die zich afspelen. Houd daarom rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Kijk niet maar enkele meters voor jouw auto uit. Zorg ervoor dat je ook het verkeer verderop in de gaten houdt zodat je tijdig kunt reageren op de verkeerssituaties die zich voordoen.
  • Kijk niet enkel voor je, maar verbreed jouw gezichtsveld door regelmatig in jouw spiegels te kijken.

Anticipeer op fouten

Je dient steeds te anticiperen op fouten van zowel jezelf als die van andere bestuurders om zo ongevallen te voorkomen. Denk daarbij aan het volgende:

  • Vermijd asociaal rijgedrag zoals gevaarlijk inhalen, geen voorrang verlenen en snel en roekeloos rijden.
  • Voorkom gevaarlijke situaties vanwege een foutief manoeuvre van een medebestuurder door uit te wijken of te vertragen.

Onderhoud jouw wagen

Defensief rijden betekent ook dat je jouw auto in goede staat houdt. Rijden met versleten remmen, banden of schokdempers verhogen immers de kans op een ongeval. Voorkom een mogelijk ongeval door jouw auto regelmatig te laten nakijken.

Defensief rijden cursus

Een cursus defensief rijden leert je een aantal basisvaardigheden om veilig te rijden. De cursus neemt 1 à 2 dagen in beslag en kan tussen de 150 tot 250 euro kosten. In zo’n cursus komt zowel een theoretische als praktisch gedeelte aan bod. Zo leer je onder andere meer over:

  • de juiste kijktechniek
  • de correcte handelingen bij het slippen en het remmen
  • de nodige tips om je eigen veiligheid en die van anderen te verbeteren

Autoverzekering berekenen

Defensief rijden kan ervoor zorgen dat je een ongeval vermijdt, maar wat als je toch een ongeval veroorzaakt of meemaakt? Dan kan je veel problemen vermijden door een autoverzekering af te sluiten. Bereken online jouw autoverzekering in enkele stappen en kies zelf welke verzekering het best bij jou past.

Autoverzekering berekenen