Wat doen bij verlies bagage?

Wat moet je doen indien je zonet op jouw bestemming bent geland en je bagage niet van de band rolt? Wat kan je doen om dat in de toekomst te voorkomen?

Bereken jouw bagageverzekering

Welke stappen moet je ondernemen bij verlies van bagage?

1. Aangifte verloren bagage

  • Meld meteen aan de balie van de bagagedienst van de luchthaven of aan een vertegenwoordig van de luchtvaartmaatschappij dat je jouw bagage niet vindt.
  • Vraag om een PIR-formulier (Property Irregularity Report). Op dit formulier kan je onder andere jouw persoonlijke gegevens nalaten en een omschrijving van de bagage die je bent kwijtgeraakt. Met dat formulier gaat de maatschappij proberen jouw bagage te lokaliseren.

2. Vergoeding voor noodzakelijke spullen

  • Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar een eventuele tussenkomst in noodzakelijke spullen zoals toiletartikelen en kleding.

    Tip: afhankelijk van je reisbijstandsverzekering of bagageverzekering, kan je een vergoeding ontvangen voor de kosten van de noodzakelijke spullen.

3. Schadevergoeding voor jouw bagage

  • Vergoeding voor jouw bagage kan aangevraagd worden bij de luchtvaartmaatschappij. Houd er wel rekening mee dat bagage pas officieel als verloren wordt beschouwd vanaf 21 dagen.
  • Luchtvaartmaatschappijen betalen tot 1.100 euro schadevergoeding in geval van verlies van bagage. Dat bedrag is bepaald in een arrest van het Europese Hof.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je jouw bagage verliest?

De kans bestaat natuurlijk steeds dat je jouw bagage kwijtgeraakt, maar de volgende tips kunnen wel de kans daarop doen verminderen:

  • Gebruik een label voor elk stuk bagage. Noteer op dat label duidelijk jouw naam en contactgegevens.
  • Zorg ervoor dat je bagage herkenbaar is. Kies voor een kleurige valies of bagageriem.
  • Maak gebruik van een slim trackingsysteem zoals e-lostbag om jouw bagage op te volgen en te identificeren.

Bagageverzekering

Je kan bij verlies, diefstal of schade van je bagage beroep doen op een bagageverzekering. Bereken en vergelijk jouw bagageverzekering bij verschillende reisverzekeraar.

Bereken jouw bagageverzekering