Hospitalisatieverzekering

Je bent in België wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds voor jouw ziekteverzekering. De ziekteverzekering dekt jammer genoeg niet de volledige medische kosten waardoor die hoog kunnen oplopen. Daarom kan je best een aanvullende hospitalisatieverzekering nemen voor jezelf en je gezinsleden.

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die jou en je gezin beschermt tegen de kosten van een (onverwachte) ziekenhuisopname. Dat kan gaan om daghospitalisatie of langdurige opname. Hoe dan ook voorkom je met een hospitalisatieverzekering onaangename financiële verrassingen achteraf.

Wat is het verschil met een ziekteverzekering?

Een ziekteverzekering dekt niet alle medische kosten. Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek aan een specialist of een ziekenhuisopname maar gedeeltelijk terugbetaald. De resterende kosten dien je dus voor eigen rekening te nemen en die kunnen wel eens hoog oplopen. Denk maar aan supplementen voor een éénpersoonskamer, erelonen, vervoer van en naar het ziekenhuis enzovoort. In die gevallen komt een hospitalisatieverzekering van pas.

Vergeet niet: de tussenkomst van de hospitalisatieverzekering gebeurt pas nadat er een tussenkomst van de ziekteverzekering heeft plaatsgevonden.

Wat dekt een hospitalisatieverzekering?

Elke aanbieder biedt verschillende dekkingen en formules aan. In de meeste hospitalisatieverzekeringen zit voor- en nazorg inbegrepen zodat je geen zorgen moet maken over de financiële en administratieve kosten. In sommige hospitalisatieverzekeringen is er dan weer een clausule opgenomen die zowel bijstand in België als in het buitenland voorziet. Omdat er diverse dekkingen en formules worden aangeboden, kan je best nagaan welke het best past bij jou en je gezin.

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht in België, maar wordt wel aangeraden. En wel omwille van de hoge ziekenhuiskosten die gepaard gaan met onder meer een opname, medische ingreep en behandeling. Sommige kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s en je krijgt slechts een gedeelte van het ziekenfonds terugbetaald. Dan is een hospitalisatieverzekering geen overbodige luxe.

Bij wie kan ik een hospitalisatieverzekering afsluiten?

Je kan een hospitalisatieverzekering afsluiten bij een ziekenfonds of privéverzekeraar. In de praktijk biedt een hospitalisatieverzekering van een privéverzekeraar je meer dekkingen aan dan een hospitalisatieverzekering van een ziekenfonds. Overige ziekenhuiskosten (remgeld) worden door privéverzekeraars vaak voor 100% terugbetaald in tegenstelling tot ziekenfondsen.

Wat kost een hospitalisatieverzekering?

De premie van een hospitalisatieverzekering is afhankelijk van de aanbieder. Doordat er een aantal verschillen binnen de waarborgen van de hospitalisatieverzekering zijn, zijn er dus ook verschillen in de prijs.

Opgelet: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie is om jezelf aan te sluiten bij een ziekenfonds of privéverzekeraar. Daarnaast is het ook moeilijker om een hospitalisatieverzekering aan te gaan. Je moet een vragenlijst invullen met betrekking tot je gezondheid. Op basis daarvan kan je geweigerd worden. Kortom, je sluit je best zo snel mogelijk aan én voor je 69ste. Nadien is het niet mogelijk om een hospitalisatieverzekering aan te gaan.

Welke is de beste hospitalisatieverzekering?

De beste hospitalisatieverzekering is afhankelijk van enerzijds jouw persoonlijke situatie. Denk daarbij aan jouw leeftijd en gezondheidstoestand. Anderzijds is het afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Wil je namelijk een complete dekking of vind je een scherpe prijs belangrijker? Hoe dan ook kan je op Verzekeringen.be eenvoudig de waarborgen en prijs van jouw hospitalisatieverzekering vergelijken.