Landen met negatief reisadvies

Landen met negatief reisadvies

Bepaalde landen en gebieden zijn onveilig om naar te reizen vanwege een verhoogd veiligheidsrisico. Waarom worden bepaalde landen als onveilig beschouwd en kan je jouw reis kosteloos annuleren indien jouw bestemming een negatief reisadvies heeft gekregen?

Bereken je annulatieverzekering 
Welke informatie vind je hieronder terug:

Wat is negatief reisadvies?

De term negatief reisadvies is een term die vaak door de media en door reisbureaus wordt gebruikt om aan te geven dat het niet veilig is om naar een bepaald land of gebied af te reizen.

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken brengt voor elk land de veiligheidssituatie in kaart. Ze maken daarvoor gebruik van 6 niveaus:

  • Niveau 1. Geen bijzondere veiligheidsrisico's. Je kan zo goed als probleemloos in het land verblijven.
  • Niveau 2. Waakzaamheid betrachten. Er zijn enige veiligsheidsrisico's, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat je als reiziger daar hinder van gaat ondervinden.
  • Niveau 3. Onveilige gebieden. Er zijn bepaalde gebieden in het land die als onveilig worden beschouwd met als gevolg dat die gebieden een negatiever reisadvies kunnen krijgen tegenover rest van het land.
  • Niveau 4. Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden. Er is een verhoogd veiligheidsrisico van kracht in een bepaald gebied van het land. Vraag je af of je reis naar één of meerdere van die gebieden echt noodzakelijk is.
  • Niveau 5. Niet-essentiële reizen worden ontraden. Er is een verhoogd veiligheidsrisico van kracht in het hele land. Vraag je af of je reis naar dat land echt noodzakelijk is.
  • Niveau 6. Alle reizen worden ontraden. Er zijn concrete aanwijzingen naar ernstige veiligheidsrisico's die de reiziger in levensgevaar kan brengen.

Het advies hierboven is niet bindend. De verantwoordelijkheid om al dan niet af te reizen ligt bij de reisorganisatie, de luchtvaartmaatschappij en jezelf.

Wanneer krijg je een negatief reisadvies?

Er bestaan een aantal factoren waarmee men rekening houdt om te bepalen of het al dan niet veilig is om naar een bepaald land of gebied af te reizen.

Oorlogsgebieden en terreur

In bepaalde landen is het onveilig vanwege (kans op) oorlog of terreurdreiging. Denk maar bijvoorbeeld aan de opkomst van islamitische groeperingen als Boko Haram en de Islamitische Staat. Gelukkig zijn de meeste reisorganisaties flexibel en bereid om je reis kosteloos om te boeken of te annuleren bij een officiële reiswaarschuwing.

Natuurgeweld

In bepaalde gebieden is er een verhoogde kans op natuurgeweld zoals aardbevingen, tsunami's en tornado's. Zo blijken bijvoorbeeld landen rond de Stille Oceaan, waaronder landen als Japan, Australië en China, en landen rondom de Middellandse Zee regelmatig door aardbevingen te worden getroffen.

Ziekten

Ziekten kunnen ook een reden zijn waarom een bepaald land een negatief reisadvies krijgen. Denk maar bijvoorbeeld aan de uitbraak van ebola in West-Afrika en het Zika-virus in Latijns- en Midden-Amerika.

Welke landen krijgen negatief reisadvies?

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken houdt op haar website een overzicht bij van alle landen met hun huidige veiligheidssituatie.

Kan je jouw reis annuleren bij negatief reisadvies?

Het kan steeds gebeuren dat de veiligheidssituatie van jouw reisbestemming plotseling verandert. Kan je dan nog jouw reis annuleren? Voor een aantal reisverzekeraars is een negatief reisadvies een geldige reden om de reis kosteloos te annuleren, maar dat geldt niet voor alle verzekeraars. Daarom is het aangeraden om zeker de voorwaarden van jouw verzekering door te nemen.

Annulatieverzekering afsluiten

Je kan hier eenvoudig jouw annulatieverzekering berekenen en vergelijken. Kies de meest optimale dekking voor jouw reis.