Welke verzekering voor je elektrische fiets?

Welke verzekering voor je elektrische fiets?

Een elektrische fiets blijft populair. Je kan met behulp van een motortje snelheid opbouwen waardoor het fietsen aangenamer en gemakkelijker wordt, maar welke verzekeringen heb je nodig en moet je jouw fiets inschrijven?

Welke informatie vind je hieronder terug:

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

Er zijn 3 types elektrische fietsen:

1. Een fiets met hulpmotor en trapondersteuning

Heeft een vermogen tot 250 W, een snelheidsbeperking tot 25 km/uur en enkel trapondersteuning. Er is geen minimale leeftijd aan verbonden. De helm, het rijbewijs, de inschrijving, de nummerplaat en het certificaat van overeenstemming zijn niet verplicht. De verkeersregels zijn hetzelfde als voor fietsers.

2. Een gemotoriseerde fiets (E-bike)

Heeft een vermogen tot 1000 W, een snelheidsbeperking tot 25 km/uur en een trapondersteuning. De minimale leeftijd is 16 jaar. De helm, het rijbewijs, de inschrijving en nummerplaat zijn niet verplicht. Het certificaat van overeenstemming is wel verplicht. De verkeersregels zijn hetzelfde als voor fietsers.

3. Een bromfiets klasse Speed Pedelec

Heeft een vermogen tot 4000 W, een snelheidsbeperking tot 45 km/uur en trapondersteuning. De minimale leeftijd is 16 jaar. Een fietshelm of bromfietshelm is wel verplicht alsook een rijbewijs AM(bromfiets) of B(auto). Voor de inschrijving en nummerplaat kun je bij je makelaar terecht. Let erop dat de fietshandelaar je zeker een certificaat van overeenstemming meegeeft, dit heb je nodig voor de inschrijving. De verkeersregels zijn hetzelfde als voor bromfietsers.

Welke verzekering is wanneer verplicht?

Bij de gewone fiets met hulpmotor en trapondersteuning is een verzekering niet verplicht. Dat geldt ook voor de E-bike en Speed Pedelec indien ze enkel trapondersteuning hebben. De voorwaarde is dat de fiets niet autonoom kan rijden.

Trapondersteuning wilt zeggen dat de elektrische ondersteuning enkel werkt wanneer je trapt. Daarvoor is je familiale verzekering voldoende en ben je gedekt voor schade aan derde.

Zowel bij de E-bike als de Speed Pedelec met autonome motor ben je niet verzekerd door je familiale. Met autonome motor wilt men zeggen dat je fiets uitgerust is met een startfunctie en garagefunctie waardoor de fiets van zelf 3 à 4 km/uur kan rijden zonder te trappen. Je zal dan een bromfietsverzekering moeten afsluiten. Je moet dus een BA-bromfiets onderschrijven om op de openbare weg te rijden. De kostprijs van deze verzekering hangt af van welk soort elektrische fiets je hebt.

Het is ook aan te raden een fietsverzekering af te sluiten. Je bent dan gedekt tegen beschadiging, verlies of diefstal van je fiets. Een elektrische fiets met gewone trapondersteuning die tot 45 km/uur gaat kan meestal zonder problemen verzekerd worden. Het bedrag hangt af van de fiets en de verzekeraar.

Tips om je elektrische fiets te onderhouden

Een elektrische fiets is een grote aankoop, dus hierbij willen we een paar goede tips geven om je fiets te onderhouden:

  • Controleer de banden en pomp ze regelmatig bij
  • Maak de fiets regelmatig schoon, zowel de ketting smeren als het chroom behandelen
  • Controleer regelmatig of alle boutjes en schroeven nog vastzitten
  • Controleer de remblokjes op slijtage. Bij elektrische fietsen slijten deze sneller dan bij gewone fietsen
  • Controleer de verlichting en vervang indien nodig
  • Rij regelmatig met je elektrische fiets, zo hou je de accu gezond
  • De accu is gevoelig voor lage temperaturen, bewaar deze tijdens de wintertijd best in huis
  • Is de accu leeg, dan kan je die best zo snel mogelijk opladen