Wat kost een huisdier?

Hoeveel kost een huisdier nu écht? Je kosten stoppen namelijk niet na de aankoop van je dier. De verzorging van je hond of kat vraagt op jaarbasis natuurlijk ook wat geld. Ontdek hier wat je moet weten over de kosten van je dier voor je een huisdier koopt.

Prijs hondenverzekering berekenen

Welk huisdier mag je kopen?

Je kan in België als particulier alleen zoogdieren houden die op de positieve lijst staan. Heb je toch echt je zinnen gezet op een andere diersoort, die niet op de lijst staan, kan dat op zich wel. Je moet dan toestemming vragen aan de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Het niet altijd een hond of kat zijn, natuurlijk.

Je kan ook landbouwhuisdieren houden, maar die dienen geregistreerd te worden. Daarnaast dien je over de nodige vergunningen te beschikken.

Welk huisdier past voor jou het best?

Welke huisdier het best bij jou past, hangt af van verschillende zaken:

 • Familiesituatie (alleenstaande, gezin met kinderen, koppel)
 • Woning (klein of groot appartement, huis, boerderij)
 • Vrije tijd (drukke job, hobby’s, veel op reis)
 • Budget (beperkt of groot budget)
 • Persoonlijke voorkeur (honden, katten, knaagdieren)

Ben je bijvoorbeeld een alleenstaande die in appartement woont en heb je een veeleisende job? Dan kies je best voor een huisdier die minder zorg en aandacht nodig heeft zoals een hamster. Ben je een heel sportief persoon die graag elke dag gaat joggen, kan je een grotere hond overwegen die met je mee sport. Katten zijn ook altijd populair, maar vergeet niet dat verschillende raskatten ook best wel wat aandacht vragen.

Uiteraard heeft elk dier de nodige verzorging nodig. Denk er dus zeker goed over na of je in staat bent om jouw nieuwe huisgenoot te onderhouden. Geef hem of haar een warme thuis!

Waar kan je een huisdier kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je een huisdier kunt kopen:

 • Erkend dierenasiel
 • Erkende honden- en kattenkwekers
 • Particulier die maximaal 2 nesten honden en maximaal nesten katten per jaar hebben
 • Erkende handelszaak voor dieren (alleen andere dieren dan honden of katten)

Het is verboden om honden en katten op de openbare weg, markten, beurzen en tentoonstellingen te verkopen.

Wat kost een huisdier?

De kosten voor jouw huisdier is onder andere afhankelijk van de diersoort en de grootte van jouw huisdier. Ze vallen onder te verdelen in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten.

Eenmalige kosten

 • Aankoop. Je betaalt gemiddeld € 500 voor een kruising wanneer je een hond koopt. De prijs kan sterk variëren naargelang het ras. Voor een echte rashond of raskat betaal je al snel € 900 tot € 2000. Als je een hond of kat uit het asiel adopteert, betaal je meestal een kleine prijs voor de zorg die het asiel heeft gegeven, zoals vaccinaties, ontworming, een chip, etc… De exacte prijs hangt af van het asiel zelf, maar ligt meestal rond de € 100.
 • Sterilisatie of castratie. Je hond steriliseren, kost tussen de € 250 en € 400. Een castratie kost tussen € 100 en € 200. Je kat steriliseren, kost ongeveer € 120. Een castratie kost gemiddeld € 60.
 • Registratie en chip. Je bent verplicht je hond te laten registreren en chippen. Daar betaal je nog eens € 65 voor. Ook je kat chippen is verplicht. De prijs om je kat te chippen ligt tussen de € 80 en de € 120.

Terugkerende kosten

Zo! Je hebt eindelijk je huisdier aangekocht. Zoals je boven kunt zien is dat toch een flinke hap uit de portefeuille. Nu heb je jouw lieve viervoeter, maar de kosten zijn nog niet gedaan. Je hond of kat moet eten, om het half jaar kan je best op controle gaan bij de dierenarts, etc… Wat zijn enkele terugkerende kosten waar je bij moet stilstaan.

 • Dierenvoeding. Naargelang hoe groot je hond is en hoeveel hij of zij moet eten, betaal je jaarlijks aan voeding tussen de € 300 tot € 840 per jaar. De voeding van een kat kost je gemiddeld € 468.
 • Kattenbakvulling of andere bodembedekking.
 • Controle bij de dierenarts. Dierenartsen mogen hun eigen prijzen beslissen. Die kunnen dus erg verschillen van dierenarts. Voor een gewonen controle betaal je al snel € 30 euro.
 • Medicijnen. Een kat kost gemiddeld € 155 in medische kosten. Voor een hond ligt de prijs van medicatie gemiddeld op € 206..

Onvoorziene kosten

Vooral hier kan de kost enorm oplopen. Operaties kunnen oplopen tot wel € 1.500 euro of tot zelfs € 3.000, met dan de nodige opvolging waar je telkens een consult voor betaalt. Een gebroken poot door een aanrijding, kost al snel € 1.000.

Waarom je huisdier verzekeren?

Onvoorziene kosten, zoals een aangereden hond, kunnen al snel oplopen tot duizenden euro’s. Je wilt je dier de beste verzorging geven die je kan, maar plots een paar duizend euro opzij leggen is voor de meeste mensen niet zo evident. Ook kunnen meerdere consultaties om een diagnose te stellen ook al snel duur uitkomen.

Met een hondenverzekering of dierenverzekering leg je elke maand wat geld opzij voor de medische problemen die je hond of kat op latere leeftijd kan krijgen. Zo ben je zeker dat je altijd de medische zorg kan betalen die je huisdier verdient. Een dierenverzekering is trouwens helemaal niet zo duur, zeker niet als je de prijs goed vergelijkt en berekent. Een dierenverzekering komt tussen in:

 • Medische kosten.
 • Kosten om je dier op te sporen.
 • Dierenarts consultaties

Via onze handige tool kan je op enkele minuten een verzekering op maat simuleren.

Prijs hondenverzekering berekenen