Motorverzekering

Motorverzekering

Denk je eraan een motor aan te schaffen (met een cilinderinhoud van minder dan 125cc), dan heb je naast je rijbewijs ook minstens een motorverzekering nodig.

Net zoals bij de autoverzekering beschermt de ba motorverzekering je bij schade die je eventueel aan derden zou kunnen berokkenen. Bovendien is ze wettelijk verplicht in België zodra je met je motor de openbare weg op wil.

Prijs motorverzekering vergelijken

Wat kom je te weten op deze pagina:

Wat is de BA verzekering voor je motor?

Eigenlijk hebben we het in de inleiding al aangehaald, maar de verzekering voor je motor is zowat hetzelfde als wat de ba autoverzekering is voor je auto. Het doel ervan is je te beschermen indien je aan de oorzaak ligt van een ongeval met stoffelijke en lichamelijke schade. In dat geval zal je verzekeraar de financiële gevolgen hiervan aan de tegenpartij(en) en je passagiers op zich nemen (overeenkomstig de voorwaarden van je motorpolis).

Wat is de Mini Omnium voor je motor?

Ook bij de motorverzekering kun je aanvullende waarborgen afsluiten om je motor te beschermen tegen financieel (en emotioneel) verlies. In de meeste gevallen omvat een mini omnium voor je motor de bescherming tegen brand en diefstal. Sommige verzekeraars verruimen deze waarborg met glasbreuk (*), schade veroorzaakt door natuurkrachten en schade door aanrijding met een dier.

(*) Onder glasbreuk wordt verstaan : koplampen, achterlichten en achteruitkijkspiegels.

Wat is de Full Omnium voor je motor?

Waar de Mini Omnium een oplossing biedt voor de schade aan je voertuig door specifieke situaties zoals bijvoorbeeld brand en diefstal, zal de verzekering Full Omnium voor je motor een schadevergoeding verstrekken (al dan niet na de afhouding van een bepaalde vrijstelling), zelfs wanneer geen van de welomschreven situaties (cfr. Mini Omnium) aanleiding gaf tot de schade. Met andere woorden, wanneer je zelf aan de basis ligt van de schade.

In sommige gevallen vergoedt deze verzekering zelfs méér en wordt ook je uitrusting vergoed: helm, jas, laarzen, handschoenen en broek.

Wat is de bestuurdersverzekering voor je motor?

Stel dat je betrokken bent bij een ongeluk met je motor. Erger zelfs, uit onderzoek en/of getuigenissen blijkt dat je ook nog eens verantwoordelijk bent. Bovendien ben je zelf gekwetst, kun je bepaalde tijd niet gaan werken en is de kans reëel dat je een blijvende invaliditeit overhoudt. Wat nu ? Kan ik hiervoor terugvallen op mijn ba motorverzekering ?

Het antwoord is neen. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade aan derden en de passagiers van je motor, maar niet van jezelf (bij ongeval in fout). Om je hiertegen te beschermen heb je, net zoals dat het geval is bij de autoverzekering, een verzekering nodig die je als bestuurder van een motor beschermt tegen de zelf opgelopen lichamelijke schade, kortweg de bestuurdersverzekering motor.

Wat is een goede motorverzekering?

We krijgen soms de vraag gesteld wat een motorverzekering goed maakt? Eerlijk, we kunnen daar zelf geen antwoord op geven. Ieder bepaalt namelijk zelf wat een goede motorverzekering is. Net zoals met een auto moet je eerst zelf nagaan welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn (dekking brand, dekking eigen schade, lichamelijke vergoeding bij ongeval in fout...). Zodra je dat hebt beslist, kun je eenvoudig een vergelijking maken om de beste prijzen te kennen.

Prijzen motorverzekering vergelijken

Eenmaal je weet wat voor jou een goede motorverzekering is, kun je heell eenvoudig de beste prijs bij de voornaamste motorverzekeraars vergelijken. Via onderstaande knop beschik je in geen tijd over de beste prijzen.