Inboedelverzekering

Heb je recent een nieuw appartement of huis gekocht? Ben je iets gaan huren? Bescherm dan niet enkel het gebouw, maar ook je inboedel. Met een inboedelverzekering ben je beschermd tegen een groot aantal risico’s zoals brand, inbraak, vandalisme of waterschade.

Bereken jouw inboedelverzekering

Wat is een inboedel juist?

Een inboedel is al het roerend goed in je huis. Dat betekent dus alles in je huis dat niet vaststaat. Denk vooral aan meubels zoals stoelen en tafels, je comfortabele zetel, … maar ook je televisie, je koffiemachine of keukengerei. De keuken zelf dan weer niet. Ingebouwde apparaten zoals een ingebouwde microgolfoven of vaatwassen zijn ook geen inboedel.

Ook kostbare spullen en je kleding behoren tot je inboedel. Kortom, alles wat je zou kunnen meenemen bij een verhuis.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering tegen mogelijke schade veroorzaakt aan je inboedel. Het is een schadeverzekering die onder de brandverzekering valt. Algemeen dekt een inboedelverzekering schade door brand, vandalisme, inbraak of waterschade. Wat er juist wel of niet gedekt wordt kan verschillen.

Vraag je makelaar zeker welke opties er bestaan. Al een verzekering afgesloten? Kijk nog eens goed na welke schade er gedekt wordt. Je kunt ook op de knop boven en onder deze tekst klikken om een tal van verzekeringen te vergelijken. Eenvoudig, snel, en duidelijk. Wat wil een mens nog meer?

Waarom is de juiste berekening zo belangrijk?

Weten waarom ik hier tijd in zou steken, misschien? Oké, daar heb je wel een goed punt.

De juiste waarde aan je inboedel geven is belangrijk. Als je een te lage waarde opgeeft, ben je onderverzekerd. Het kan dan zijn dat bij schade je niet alles krijgt terugbetaald. De evenredigheidsregel wordt dan toegepast. Dat is een chic woord om te zeggen dat je maar een bepaald percentage wordt uitbetaald. Dat percentage wordt berekend op de verhouding tussen de verzekerde waarde en de feitelijke waarde van je inboedel. Bij onderverzekering ligt dat percentage dus lager dan de feitelijke waarde. Je hebt dan misschien door de jaren heen wel wat bespaard op je premie, maar bij grote schade aan je inboedel ga je toch nog verlies lijden.

Heb je hele dure spullen gekocht of gekregen? Laat het je verzekeraar zeker weten. Het kan ook handig zijn om facturen van dure aankopen digitaal bij te houden. Denk aan die dure zetel of nieuwe computer. Zo kan de verzekeraar later sneller en correct de waarde bepalen.

Dat klinkt wel eng, onderverzekerd zijn. Geef je bij twijfel dan niet beter een te hoog bedrag aan? Better safe than sorry! Dat is ook weer niet ideaal. Dan ga je namelijk een veel hogere premie betalen en dat is niet de bedoeling. De correcte waarde opgeven is dus van groot belang, zo bespaar je en ben je veilig.

Belangrijk om te weten is dat voor al je spullen altijd de nieuwwaarde telt. Voor je verzekering is een Ikea tafel of een tweedehands tafel dus evenveel waard. Ja, zélfs als het echt koopjes waren. Je moet namelijk na tussenkomst van je verzekering in staat zijn om op de huidige markt nieuwe spullen te kopen. We kunnen veel, maar de perfecte solden garanderen niet. (Ja, wij vinden dat ook jammer.) Daarom nemen we gewoon de huidige marktprijs.

Bereken jouw inboedelverzekering

De juiste waarde van de premie van je inboedelverzekering berekenen is dus aangewezen. Maar hoe doe je dat nu praktisch? Je hebt een paar opties.

Je kunt samen met je verzekeringsmakelaar een inventaris opmaken. Er bestaat een vragenlijst, wat makelaars een evaluatierooster noemen. Je overloopt die lijst samen met je makelaar en bekijkt wat je allemaal in huis hebt en hoeveel dat heeft gekost.

Heb je een echte Picasso in huis of een mint condition stripboek van Kuifje uit de jaren 40? Neem dan zeker een foto (want dat is super cool) en een verzekering op maat (want dat is super nodig.) Je kan de facturen en certificaten ook best bijhouden op een veilige plaats buitenshuis. Een brandveilige kluis is ook een optie. Elke verzekeraar hanteert een maximumbedrag per voorwerp. Gaat een voorwerp, denk aan die Picasso, boven dat bedrag? Dan moet je dit apart laten verzekeren. Ook voor cash gelden zullen verzekeraars een apart maximum bedrag verzekeren. Al je geld in je matras steken is dus ook niet de veiligste oplossing.

Klinkt dat als tijd die je echt wel liever anders besteedt? Of ben je bang dat je toch nog een te laag bedrag gaat inschatten? Dat snappen we best. Je kunt je ook voor een algemeen maximumbedrag laten verzekeren. Je makelaar maakt een schatting van dit bedrag. Die schatting is gebaseerd op enkele factoren, zoals hoe nieuw je huis is of hoeveelkamers het telt. Let wel op: je verzekering betaalt je terug tot aan het maximumbedrag en nooit meer dan dit bedrag. (Vandaar de naam maximumbedrag.)

Er komt wel heel wat te kijken bij het berekenen van de premie van je inboedelverzekering. Bespaar jezelf een hoop tijd en vergelijk snel en eenvoudig je opties op onze website. Klik snel op de knop beneden.

Opgelet : de premie van de inboedelverzekering valt onder de berekeningsmodule van de brandverzekering. Klik hieronder op ‘Bereken jouw inboedelverzekering’ om offertes voor jouw inboedelverzekering op te vragen.

Bereken jouw inboedelverzekering