Rouwproces

Na een waardig afscheid van de overleden persoon wil je graag aan het rouwproces beginnen. Iedereen heeft zijn eigen manier om te rouwen. Je kiest zelf of je alleen of omringd door anderen het overlijden wilt verwerken.

Prijs uitvaartverzekeringen vergelijken

Hoe omgaan met een overlijden?

Iedereen heeft zijn eigen manier om te rouwen. We maken wel dezelfde fases mee, maar bij de ene duurt het al langer dan bij de andere. Er zijn dan ook verschillende manieren om het rouwproces te doorlopen. Verdriet delen en erover praten met familie of vrienden is alvast een goed begin.

Wat kan je verder doen om goed het rouwproces door te komen:

  • Je kan bij een herinneringsbijeenkomst verhalen, muziek, foto’s.. bovenhalen om de herinneringen aan de persoon levendig te houden
  • Je kan op verschillende manieren een tastbaar aandenken houden. Zoals een foto, grafsteen, urne, vingerafdruk, haarlok…
  • Persoonlijk afscheid nemen is zeer intiem en kan je helpen het rouwproces beter te doorstaan
  • Je kan beroep doen op rouwgroepen om te helpen bij het verlies van een dierbare

Met al de bovenstaande zaken kan de verzekeraar je bijstaan. Ze helpen je ook met praktische en administratieve zaken waar jij als nabestaande niet op staat te wachten. Contacteer hen dus zeker bij vragen rond dit thema.

Niet te vergeten: een werknemer heeft het recht om in bepaalde omstandigheden afwezig te blijven met behoud van loon. Dit wordt klein verlet of kort verzuim genoemd. Als je een familielid of echtgenoot(e) bent verloren heb je recht op 3 dagen verlof, te kiezen tussen de dag van het overlijden en de dag van de begrafenis. Dit kan een grote hulp zijn om je gedachte even opzij te zetten.

Hoe lang duurt het rouwen?

Het is moeilijk te zeggen wat de duur is van het rouwproces. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen snelheid. De duurt varieert dus van persoon tot persoon. Dat kan enkele dagen of weken zijn, maar vaak ook maanden of jaren.

Bereken jouw uitvaartverzekering

Wist je trouwens dat begrafeniskosten gemiddeld kunnen oplopen tot €5.000? Door een uitvaartverzekering af te sluiten, zorg je er voor dat je geliefden zich geen financiële zorgen moeten maken.

Bereken eenvoudig jouw uitvaartverzekering