Wat is het verschil tussen schuldsaldo- en levensverzekering?

Je hebt waarschijnlijk al wel eens van de termen schuldsaldoverzekering en levensverzekering gehoord, maar wat betekenen ze precies?

Bereken jouw schuldsaldoverzekering

Is de schuldsaldoverzekering een levensverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een vorm van levensverzekering die dient als waarborg voor zowel je gezin als voor de bank indien je plots overlijdt tijdens de loopduur van je lening.

Je kan spreken van een schuldsaldoverzekering indien:

  • de looptijd ervan overeenkomt met de looptijd van de lening
  • een afnemend kapitaal is verzekerd
  • wanneer de verzekerde sterft tijdens de looptijd van de polis, het verschuldigde kapitaal door de verzekeraar wordt vereffend
  • ze vasthangt aan een lening waarbij het kapitaal stapsgewijs wordt afgelost

Is elke levensverzekering dan ook een schuldsaldoverzekering?

Niet elke levensverzekering is een schuldsaldoverzekering. Een levensverzekering verzekert een vast kapitaal bij het overlijden van de verzekerde. Een schuldsaldo daartegenover verzekert een afnemend kapitaal. Daarnaast behoren gemengde levensverzekeringen (verzekering bij leven en overlijden) ook niet tot de categorie schuldsaldoverzekering.

Kan ik een schuldsaldoverzekering enkel voor een hypothecaire lening afsluiten?

Een schuldsaldoverzekering is niet beperkt tot een hypothecaire lening. Je kan een schuldsaldoverzekering afsluiten voor elke lening zolang er een te verzekeren minimumbedrag is. Denk maar aan een autolening of persoonlijke lening.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering