Wat zijn de fiscale voordelen van een hypothecaire lening?

Ga je een huis of appartement kopen of (ver)bouwen? Dan is de vraag of je die met jouw spaarcenten betaalt of je er een krediet voor aangaat. Indien je kiest voor een hypothecaire lening, is het belangrijk om je goed te informeren. Wie weet heb je wel recht op een fiscaal voordeel.

Bereken je schuldsaldoverzekering

Wat is een hypothecaire lening?

Een hypothecaire lening of woonlening is een krediet voor het financieren van onroerend goed zoals een stuk grond, appartement of huis. Wanneer je een lening aangaat, wilt je kredietverstrekker (bv. jouw bank) een waarborg die haar indekt tegen eventueel financieel verlies. Daarom dat jouw kredietverstrekker een hypotheek neemt op jouw woning en/of bouwgrond.

Opgelet: een krediet is nooit gratis. Je dient bovenop het geleende bedrag nog intresten te betalen. Informeer je dus voldoende voordat je een hypothecaire lening afsluit.

Zijn er belastingvoordelen verbonden aan mijn hypothecaire lening?

Er bestaat inderdaad een belastingvoordeel dat aan jouw woonlening verbonden is. Dat belastingvoordeel noemt men ook wel de woonbonus. Het is een belastingvermindering waarvan je kan genieten tijdens de looptijd van je krediet. Naast het belastingvoordeel kan je ook voordeel doen door een hypothecaire lening te vergelijken.

Wat zijn de voorwaarden om van deze belastingvoordelen te genieten?

De voorwaarden om van een belastingvermindering te genieten, zijn afhankelijk per gewest. Hieronder geven we een samenvatting van de meest recente fiscaliteit. Indien je reeds langer een woningkrediet hebt lopen, kunnen deze voorwaarden anders zijn.

Vlaams Gewest

Om in het Vlaams Gewest in aanmerking te komen voor een woonbonus, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • jouw woning moet je enige én eigen woning zijn
  • jouw lening moet je gebruiken voor de aankoop, bouw of renovatie van de woning
  • jouw lening moet een looptijd van minstens 10 jaar hebben
  • jouw lening moet gewaarborgd zijn door een hypotheek

Waals Gewest

In het Waals Gewest kan je sinds januari 2016 genieten van een nieuwe belastingvoordeel op jouw hypotheeklening genaamd Chèque Habitat. Het is een belastingvermindering die kan worden omgezet tot een belastingkrediet en kan leiden tot een terugbetaling. Het bedrag van die cheque is afhankelijk van jouw netto belastbaar inkomen.

Om in aanmerking te komen voor zo’n cheque, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • jouw lening moet voor jouw eigen én enige woning zijn
  • jouw lening moet een looptijd van minstens 10 jaar hebben
  • jouw lening moet je gebruiken voor de aankoop van de woning (niet verbouwing)

Brussels Gewest

Sinds 1 januari 2017 is de woonbonus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afgeschaft. Je krijgt in Brussel in plaats van een woonbonus, een hogere korting op de registratiekosten. Wanneer je een woning koopt tot en met 175.000 euro moet je zelfs geen registratiekosten betalen. De vermindering is van toepassing voor aankopen tot 500.000 euro. Voor alle bedragen erboven gelden de registratierechten van 12,5%.

Hoe kan ik een belastingvermindering aanvragen?

Om recht te hebben op een belastingvermindering, moet je op jouw belastingaangifte onder de juiste rubriek het bedrag van de door jouw betaalde interesten en kapitaalaflossingen vermelden.

Hetgeen je ingeeft op jouw belastingsbrief, geeft enkel recht op belastingvermindering voor jouw enige en eigen woning als je beschikt over de nodige fiscale attesten die door de kredietverstrekker worden uitgereikt.