Wanneer mag je jouw aanvullend pensioen opvragen?

De mogelijkheid bestaat dat je als werknemer rechten op een aanvullend pensioen opbouwt terwijl je werkt. Het aanvullend pensioen, ook wel eens de tweede pensioenpijler genoemd, is een pensioen dat door de werkgever wordt opgebouwd voor zijn werknemers. Het aanvullend pensioen wordt uitbetaald bovenop het wettelijk pensioen, in de vorm van een eenmalig kapitaal of een periodieke rente.

Vraag een gratis offerte aan

Heb je recht op een aanvullend pensioen?

Het is de werkgever die beslist om een aanvullend pensioen op te bouwen voor één of meerdere werknemers. Meestal wordt dit een groepsverzekering genoemd. Of jij hier recht op hebt, is dus volledig afhankelijk van je werkgever. De werkgever voert dan een aanvullend pensioenplan in. Een pensioenplan houdt in dat de werkgever iedere maand voor elke aangesloten werknemer een pensioenpremie stort waarmee een individuele pensioenspaarpot wordt opgebouwd.

Wanneer mag je het aanvullend pensioen opvragen?

Het aanvullend pensioen wordt uitbetaald op het ogenblik waarop jouw wettelijk pensioen ingaat. Het is niet meer mogelijk om je aanvullend pensioen op te vragen voor je wettelijk pensioen, buiten enkele uitzonderingen hieronder toegelicht, en je kan de opname van je aanvullend pensioen ook niet meer uitstellen. Wanneer jouw wettelijk pensioen ingaat, wordt ook automatisch je aanvullend pensioen uitbetaald.

Uitzonderingen om je aanvullend pensioen op te vragen wanneer je nog niet met pensioen gaat:

 • Wanneer je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, maar toch besluit om nog te blijven werken.
 • Wanneer je voldoet aan de voorwaarden van het vervroegd pensioen, maar toch besluit om nog te blijven werken en je wettelijk pensioen nog niet op te nemen.
 • Wanneer je 57 jaar of ouder in 2020 wordt:
  • Als je 59 jaar wordt in 2020, mag het aanvullend pensioen uitbetaald worden op jouw 61ste.
  • Als je 58 jaar wordt in 2020, mag het aanvullend pensioen uitbetaald worden op jouw 62ste.
  • Als je 57 jaar wordt in 2020, mag het aanvullend pensioen uitbetaald worden op jouw 63ste.

Wanneer kan je het wettelijk pensioen opnemen?

Momenteel bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. Die zal in 2025 verhoogd worden naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. Het is onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan.

Je kan in 2020 vervroegd met pensioen gaan:

 • Op 63 jaar als je 42 jaar hebt gewerkt,
 • Op 61 jaar als je 43 jaar hebt gewerkt,
 • Op 60 jaar als je 44 jaar hebt gewerkt.