Reisverzekering

Reisverzekering

Wil je met een gerust gevoel op reis gaan? Dan kun je maar beter een goede reisverzekering afsluiten. Verzeker je in geval van annulatie, verloren bagage, pech, ongeval of ziekte.

Prijs reisverzekeringen vergelijken

Welke informatie vind je hieronder:

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering of reisbijstandsverzekering sluit je af voor een kortdurende of langdurige reis. Zo bevatten de meeste reisverzekeringen standaard de onderstaande dekkingen.

Bijstand aan personen

Een ongeval in Duitsland, een onverwachte ziekte in Australië, een direct familielid die in België ernstig ziek is geworden tijdens je buitenlandse reis doorheen Amerika... het moet je maar overkomen. Zeker is dat ieder zo'n onvoorzien voorval vaak gepaard gaat met onvoorziene kosten die best wel eens de pan uit kunnen vliegen.

Met het afsluiten van een reisbijstandsverzekering personen dek je je in tegen de risico's van ziekte, ongeval en/of overlijden. Heb je een gezinspolis? Dan zijn mogelijks alle inwonenden tot en met de achterkleinkinderen en overgrootouders verzekerd.

Opgelet: hoewel alle reisbijstandsverzekeringen overwegend dezelfde dekkingen aanbieden, kunnen er toch grote verschillen zijn met betrekking tot de hoogte van de dekkingen. Vergelijk daarom steeds de voorwaarden van de verscheidene verzekeraars alvorens je een een reisbijstand afsluit.

Pechverhelping of bijstand aan voertuigen

Heb je pech onderweg? Je bijstandsverzekeraar dekt vaak ook standaard de kosten voor het takelen. Of ruimer, het verlenen van bijstand aan de passagiers, het ter beschikking stellen van een vervangwagen of ook het bewaken van je auto die gerepatrieerd moet worden.

Dankzij de pechverhelping kun je met een gerust hart met de eigen wagen op reis vertrekken.

Opgelet: sommige reisverzekeraars bieden pechverhelping als een optionele waarborg aan bij een reisbijstand. Vergelijk daarom steeds de waarborgen van de verscheidene verzekeraarsalvorens je een een polis afsluit.

Annulatie

Je hebt een reis geboekt, maar je vakantie wordt ingetrokken omdat je vervanger niet aanwezig kan zijn, omdat je auto net gestolen is, je herexamens hebt enzovoort. Of je moet je vakantie vervroegd onderbreken wegens stoffelijke schade aan je huis. In al die gevallen (en meer) dekt je annulatieverzekering je in tegen het financieel verlies dat je zou lijden.

Bagage

Stel je komt op je bestemming aan maar geen spoor van je bagage of deze blijkt helemaal beschadigd te zijn. In geval van (onbewust) verlies en (onvrijwillige) schade aan je bagage kun je beroep doen op je bagageverzekering om de mogelijke financië verliezen te recuperen.

Reisverzekering bij een reisbureau of reisverzekeraar?

We zeggen niet dat elke reisverzekering, annulatieverzekering of bagageverzekering bij een reisbureau van minderwaardige kwaliteit is, maar je dient de algemene voorwaarden wel grondig na te lezen en te vergelijken. Ze zijn meestal goedkoper omwille van een mindere bescherming.

Tip: als je meermaals per jaar op reis of op uitstap gaat, dan is het meestal goedkoper om een jaarlijkse reisverzekering af te sluiten in plaats van een tijdelijke verzekering bij je reisbureau.

Reisverzekering via mijn VISA of mutualiteit?

We krijgen al wel eens de vraag of je een reisbijstand moet afsluiten wanneer je er al één via jouw Mastercard hebt.

Met betrekking tot een VISA of mastercard zullen de voorwaarden wellicht veel beperkter zijn alsook de maximum bedragen die worden uitbetaald wanneer een feit zich voordoet.

In het geval van je mutualiteit (ziekenfonds), is de tussenkomst vaak beperkt tot enkel personenbijstand en dan nog uitsluitend in geval van dringende gezondheidsredenen.

Voor alle duidelijkheid: vóór je op vakantie vertrekt, ga dan zeker voor jezelf en/of je gezin na, wat je nodig hebt en welke risico's al worden gedekt door andere verzekeringen en/of aansluitingen.

Tijdelijke of jaarlijkse reisverzekering nodig?

  • Een tijdelijke reisverzekering: een reisverzekering voor een bepaalde periode. Dit kies je normaal enkel als je maar 1x per jaar op reis gaat.
  • Een jaarlijkse reisverzekering: hierbij ben je gedurende een heel jaar beschermd. Meestal interessant als je meermaals per jaar op reis gaat (of kleine uitstapjes doet in het buitenland).

Vergelijk zeker de prijzen en ga na welke van beide oplossingen voor jou de goedkoopste is.Hou daarbij ook rekening met de waarborgen want deze zijn bij een jaarlijkse vaak iets uitgebreider dan bij een tijdelijke reisverzekering.

Wat moet ik doen voordat ik op reis vertrek?

  • Neem steeds kopieën mee van je polissen en noteer alle gegevens en telefoonnummers ervan op een aparte plaats
  • Word je geconfronteerd met een probleem, contacteer dan meteen je verzekeringsmaatschappij: je reactiesnelheid is bepalend of zij wel of niet iets kunnen doen
  • Doe meteen aangifte van een diefstal of verlies bij de politie. De verzekeringsmaatschappij zal altijd het proces-verbaal opvragen

Prijzen van reisverzekeraars vergelijken

Ben je op zoek naar een gepaste reisverzekering, dan kun je nu al de reisverzekeringen van Touring, VAB, Europ Assistance en Allianz Global Assistance met elkaar vergelijken.