Wanneer de airco van mijn auto bijvullen?

De airco van je auto regelt de temperatuur en de luchtvochtigheid in je auto. In de airco zitten vloeistoffen zoals koelmiddel en olie die door de jaren heen verdampen of weglekken. Daarom moet je de airco van auto op regelmatige basis laten controleren en indien nodig laten bijvullen.

Autoverzekering vergelijken

Wanneer airco bijvullen?

Het is aangeraden om je airco elk jaar te laten nakijken en om de 2 jaar te laten bijvullen. In het algemeen wordt aangenomen dat jouw auto elke 4 jaar een volledig onderhoud krijgt waarbij onder meer ook de airco wordt nagekeken en bijgevuld.

Kan ik zelf de airco bijvullen?

Het is verboden om zelf je airco bij te vullen. Het is namelijk een zeer complexe taak die enkeleen erkende aircospecialist kan doen. Het is daarbij ook verplicht om de airco te laten bijvullen door een erkend bedrijf die over de juiste kwalificaties en materiaal beschikt.

Waar airco bijvullen?

Je kan de airco van jouw auto laten bijvullen bij een erkend aircospecialist zoals Midas en Auto5 of bij de garage waar je jouw onderhoud laat doen.

Hoe airco bijvullen?

Een airco bijvullen gebeurt in enkele stappen:

  1. Koelmiddel verwijderen. Het resterende koelmiddel wordt eerst uit de airco weggezogen
  2. Vacuüm zuigen. De leidingen worden vervolgens met een speciale machine vacuüm gezogen om al het vocht op te zuigen
  3. Airco controleren op lekken. De aircospecialist checkt of jouw airco geen lekken heeft door middel van een detectievloeistof
  4. Airco vullen met koelmiddel. Als er geen lekken zijn gedetecteerd, vult de specialist de airco met nieuw koelmiddel
  5. Airco controleren. De aircospecialist checkt een laatste keer of de airco naar behoren werkt

Indien alles goed is verlopen, kan jouw airco er weer voor 2 jaar tegen.

Wat kost airco bijvullen?

De kosten van het bijvullen van de airco liggen tussen de 60 en 90 euro. In combinatie met de onderhoud van de airco komt daar nog zo’n 40 euro bij.