Bagageverzekering

Bagageverzekering

Niets is zo vervelend dan aankomen op je bestemming zonder je bagage of beschadigde bagage! Er kan onderweg naar je bestemming altijd iets gebeuren met je bagage... Stel: je komt aan op je vakantiebestemming en je bagage is nergens te bespeuren of treft je bagage volledig of gedeeltelijk beschadigd aan op de bagageband, of je bagage wordt laattijdig afgeleverd,... Dan zou je een beroep kunnen doen op je bagageverzekering voor een financiële tussenkomst.

Informatie over de bagageverzekering :

Wat is een bagageverzekering?

Een bagageverzekering is een verzekering die een dekking voorziet van je bagage bij verlies, diefstal (verdwijning) of schade. Met andere woorden het dekt je persoonlijke bezittingen tegen diefstal, verlies of schade, die je meeneemt naar je vakantiebestemming of terug naar huis.

Vaak wordt een bagageverzekering aangeboden als een aanvullende verzekering (= als extra optie) bij je jaarlijkse/tijdelijke reisbijstandverzekering of annulatieverzekering. Sommige reisverzekeraars bieden je een totaal pakket aan, waarbij een bagageverzekering automatisch inbegrepen is bij je jaarlijkse reisbijstandformule mét annulatieverzekering. Tot slot bieden slechts enkele reisverzekeraars je ook de mogelijkheid aan om enkel een tijdelijke bagageverzekering te onderschrijven, zonder dat je hiervoor ook een reis- of annulatieverzekering moet afsluiten. Kortom elke reisverzekeraar biedt je de mogelijkheid aan om je bagage met persoonlijke inhoud te verzekeren, maar de formules met de mogelijke combinaties zijn zeer verschillend per reisverzekeraar! Daarom raden we je aan om de verschillende reisbijstandformules met elkaar te vergelijken, zodat je zeker kiest voor een bagageverzekering op maat!

Wat dekt een bagageverzekering?

Zoals al eerder werd aangehaald, dekt een bagageverzekering je bagage en de inhoud ervan bij diefstal, verlies of schade. In principe dekt deze verzekering elk voorwerp dat je meeneemt op reis (zoals kleding en dergelijke) of aangekocht hebt tijdens je reis voor eigen gebruik.

Opgelet, niet elke reisverzekeraar voorziet een dekking voor waardevolle en bijzondere voorwerpen zoals een gsm, een laptop, een digitale camera,... Indien het wel gedekt is, dan kunnen de verzekerde bedragen hiervoor beperkt zijn. Daarom raden we je aan om de algemene voorwaarden (of bijzondere voorwaarden) van je bagageverzekering door te nemen, als ook de lijst met uitsluitingen. Daarin kan je achterhalen welke waardevolle of bijzondere voorwerpen (zoals juwelen, sportmateriaal,...) al dan niet gedekt zijn én de verzekerde bedragen per persoon. Je zal opmerken dat de meeste reisverzekeraars geen dekking voorzien voor geld, muntstukken, cheques, bankbiljetten en andere waardepapieren. Dit kan je terugvinden in de lijst met uitsluitingen. Bereken en vergelijk vooraf je bagageverzekering!

Wanneer kan je er een beroep op doen?

Je kan een beroep doen op je bagageverzekering:

 • Bij verlies of laattijdige levering van je bagage door een transportonderneming.

  Voorbeeld 1: Op de luchthaven kom je te weten dat je bagage niet is afgeleverd en je krijgt te horen dat je bagage één of twee dagen later zal toekomen op je vakantiebestemming. Dan kan je een beroep doen op je bagageverzekering. De reisverzekeraar voorziet dan een bepaalde vergoeding zodat je alvast het hoogst noodzakelijke kan aankopen.
  Voorbeeld 2: Je komt aan op je bestemming en je bagage is nergens te bespeuren! Gedurende de hele reis wordt je bagage niet afgeleverd.... Pas als je terug aankomt op de luchthaven in België, kan je jouw bagage in ontvangst nemen. Indien dit het geval is, dan kan je enkel een beroep doen op je bagageverzekering voor een vergoeding met betrekking tot laattijdige levering van je bagage (zie voorbeeld 1).
  Maar als er bij je aankomst terug in België nog altijd geen spoor is van je bagage, dan zal de reisverzekeraar zich eerst wenden tot de luchtvaartmaatschappij om te achterhalen waar je bagage is. Indien er sprake is van verlies, de luchtvaartmaatschappij kan je bagage niet localiseren, dan zal de reisverzekeraar een uitkering voorzien van minimum 1.250€ per persoon en maximum 2.000€ per persoon. Deze verzekerde bedragen verschillen per reisverzekeraar en sommige reisverzekeraars voorzien zelf een maximale vergoeding per persoon, voor twee personen of voor een gezin. Voor de maximale verzekerde bedragen, raadpleeg je best de algemene voorwaarden van je bagaggeverzekering.

   
 • Als er sprake is van diefstal (met inbraak) of diefstal met geweld.

  Voorbeeld 1: Je wordt onderweg naar je hotel met fysiek geweld beroofd. Ze stelen je bagage en de juwelen die je draagt. Dan voorziet de bagageverzekering een tussenkomst voor de gestolen goederen. Raadpleeg de algemene voorwaarden voor de verzekerde bedragen aangezien juwelen behoren tot de categorie waardevolle voorwerpen.
  Voorbeeld 2: Je laat je bagage onbewaakt achterlaat en je reistas of –koffer wordt gesloten. Dan kan je geen beroep doen op de bagageverzekering!
  Voorbeeld 3: Je bagage wordt gestolen uit je voertuig tijdens je vakantie. Dan is het belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregels hebt genomen om de diefstal te voorkomen én moeten er sporen zijn van inbraak.
   
 • Bij volledige of gedeeltelijke schade aan je bagage.

  Voorbeeld 1: Je hebt je bagage toevertrouwd aan een transportbedrijf (zoals een bijvoorbeeld aan een luchtvaartmaatschappij,...) en zij hebben je bagage beschadigd afleveren. Ook dan kan je een beroep doen op je bagageverzekering.
  Voorbeeld 2: Je komt aan op je bestemming en je merkt op dat je bagage beschadigd is door inbraak. Ook volledige of gedeeltelijke schade aan je reistas of –koffer door inbraak is gedekt als je een bagageverzekering hebt onderschreven.

Wat bij diefstal of verlies?

Als je vaststelt dat je bagage is gestolen of verloren is geraakt tijdens het transport, dan is het belangrijk dat je dit laat vaststellen door een bevoegd persoon. Enkel een bevoegd persoon, zoals een politieagent(e), iemand van de dienst 'verlies en klachten' van de luchtvaartmaatschappij,..., kan een proces-verbaal opstellen. Je hebt immers een proces-verbaal nodig voor je reisverzekeraar om verlies of diefstal te kunnen aantonen. Indien je vaststelt dat je bagage gestolen is in je hotel, dan dien je de directie te verwittigen. Zij kunnen je een attest bezorgen ter bevestiging van de verdwijning van je bagage.

Vergelijk de prijzen en voorwaarden van bagageverzekeringen

Kom vooraf te weten welke reisverzekeraars een bagageverzekering aanbieden, dit al dan niet in combinatie met andere reisbijstandformules (zoals een reisbijstandverzekering of een annulatieverzekering).

Bereken en vergelijk online alle bagageverzekeringen !