Wat heb ik nodig om een autolening af te sluiten?

Heb je jouw droomwagen gevonden, maar heb je helaas niet voldoende middelen om die te financieren? In dat geval kan een autolening een oplossing bieden.

Bereken meteen je autoverzekering

Wat is een autolening?

Een autolening is een kredietvorm om de aankoop van jouw nieuwe of tweedehandswagen te financieren. De autolening werkt bijna identiek als een gewone lening, maar er zijn toch een aantal verschillen tussen beide kredietvormen. De meest opvallende verschillen zijn:

  • Onderpand: in bepaalde gevallen dient de wagen als onderpand voor de lening. Bij verkoop van de wagen dient de lening dan ook volledig terugbetaald te worden. Bij een standaard lening op afbetaling is dit in de meeste gevallen echter geen verplichting.
  • Looptijd lening: de verstrekker van de lening zal steeds rekening houden met de economische levensduur van de wagen. Met andere woorden, hoe lang zal deze auto nog rondrijden. Daarnaast valt een autolening in de meeste gevallen onder de wet op het consumentenkrediet. Daarbij zijn er wettelijk maximum looptijden afgesproken afhankelijk van het bedrag van de lening.

Een goed idee is om online meerdere autoleningen te simuleren en te vergelijken om een idee te krijgen wat nu de kosten en interesten zijn die je zal betalen voor de lening.

Is er een verschil in autolening voor nieuwe wagen of tweedehandswagen?

Het antwoord daarop is ja. Er bestaat een apart krediet voor een nieuwe en tweedehandswagen. Het grote verschil tussen de twee is het jaarlijks kostenpercentage (JKP) of de kostprijs van het krediet op jaarbasis. Bij de lening voor nieuwe wagens ligt het JKP doorgaans lager, maar de aankoopprijs voor de auto ligt dan wel weer hoger. Het omgekeerde geldt dan voor een tweedehandswagen.

Waar kan je een autolening aanvragen?

Je kan een autolening op meerdere plaatsen afsluiten. Vaak kan je een lening rechtstreeks bij de autoverdeler aangaan, maar je kan zeker ook jouw autolening bij banken en kredietverstrekkers bekijken. Kies voor de autolening die het beste aan jouw behoeften voldoet.

Wat heb je nodig om je autokrediet aan te vragen?

Wanneer je jouw autolening gaat aanvragen, kan je best een aantal documenten klaar houden:

  • Offerte, bestelbon of de factuur van de auto die je wilt aankopen
  • Identiteitskaart
  • Bewijs van huisvestiging
  • Overzicht van lopende leningen
  • Bewijs van inkomen en tewerkstelling

Dankzij deze documenten kan je bank of kredietmaatschappij je kredietwaardigheid nagaan en vergroot je jouw kansen om snel een antwoord te ontvangen.

Kan je een overlijdensverzekering afsluiten voor een autokrediet?

De verzekering voorziet een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van het resterende saldo van jouw krediet bij overlijden van één van de kredietnemers.

Een overlijdensverzekering is niet wettelijk verplicht, maar is vaak één van de eisen van jouw kredietverstrekker om een lening toe te kennen.