Kiezen voor een automaat of handgeschakelde auto?

Wanneer je een nieuwe wagen wilt aankopen, stelt zich ook de volgende vraag: kies ik voor een automaat of een handgeschakelde auto? Het is goed om dan te weten wat de voordelen en nadelen zijn van elk type versnellingsbak. Kijk je even mee onder de motorkap?

Autoverzekering berekenen

Wat is het verschil tussen een automaat en handgeschakelde auto?

Automatische versnellingsbak

Je hebt bij een automatische versnellingsbak maar twee pedalen die je moet gebruiken: de gas en de rem. Het enige wat je dus moet doen, is gas geven en remmen want schakelen gebeurt automatisch.

Handgeschakelde versnellingsbak

De meeste Belgen kiezen nog steeds voor een handgeschakelde versnellingsbak. Naast jouw gas en rem heb je nog een derde pedaal: de koppeling. Wanneer je dus naar een lagere of hogere versnelling wilt gaan, dien je jouw koppeling in te duwen en de versnellingspook naast jou naar de gewenste versnelling te verzetten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een automaat?

Voordelen

Je hebt bij een automatische versnellingsbak jouw rechterhand vrij waardoor je jouw stuur steeds met twee handen kunt vasthouden. Daarnaast kan je jou ook beter op het verkeer concentreren omdat je niet bezig bent met het schakelen. Tenslotte vertrek je met een automaat zonder schokken en sneller aan de lichten.

Nadelen

De meeste wagens met een automatische versnellingsbak zijn duurder in aankoop dan de handgeschakelde wagens. Dat heeft voornamelijk te maken met vraag en aanbod. De mensen kopen minder vaak een automaat waardoor de productiekosten ervan iets hoger liggen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van handgeschakeld?

Voordelen

Je kiest voor een handgeschakelde wagen indien je graag de controle wilt over het schakelmoment. Daarnaast is een handgeschakelde wagen vaak goedkoper in aankoop dan een automaat.

Nadelen

Handmatig schakelen vereist enige aandacht waardoor je niet altijd 100% gefocust bent op het verkeer en jouw omgeving. Daarnaast heb je meer kans om stil te vallen aan de lichten met een handgeschakelde dan met een automaat.

Mag ik met een handgeschakelde rijden na een automaat?

Je mag niet met een handgeschakelde auto rijden indien je jouw rijbewijs hebt behaald met een automaat. Je dient dan jouw rijbewijs opnieuw te behalen, maar dan met een handgeschakelde wagen. Wat wel mag, is van handgeschakeld naar een automaat gaan omdat een automaat nu eenmaal makkelijker rijdt dan een handgeschakelde.

Moet ik nu kiezen voor een automaat of handgeschakeld?

Jouw keuze hangt voornamelijk af van jouw voorkeuren. Vind je het niet erg om te schakelen? Dan kan je kiezen voor een handgeschakelde. Wil je liever niet bezig zijn met schakelen? Dan is de automaat een voor de hand liggende keuze.