Wie moet de autoverzekering afsluiten?

Wie moet de autoverzekering afsluiten?

De verplichting tot het sluiten van de verzekering rust op de eigenaar van het motorrijtuig. Indien een andere persoon de verzekering heeft aangegaan, is de verplichting van de eigenaar geschorst voor de duur van de overeenkomst die door de andere persoon is gesloten. Ieder gemotoriseerd rijtuig waarmee men de openbare weg op wilt, moet verplicht over een BA autoverzekering beschikken. Het afsluiten van een autoverzekering gebeurt doorgaans door de eigenaar van het voertuig, maar dat is niet noodzakelijk.

Bereken snel de prijzen van je autoverzekering

Welke informatie vind je hieronder terug:

De eigenaar van de auto sluit de autoverzekering af

Bezit je een wagen en wil je er de openbare weg mee op? Dan ga je eerst na welke autoverzekering het best bij jouw situatie aansluit. Vervolgens neem je contact op met de verzekeraar van jouw keuze om minstens het verplichte luik van de autoverzekering af te sluiten.

Een derde sluit de autoverzekering af

Stel : je bent eigenaar van een wagen maar je rijdt er zelf niet (meer) mee. Je wil een vriend/kennis een gunst doen en hem/haar voor langere periode met je auto laten rijden (die jouw bezit blijft).

Wat dan met de autoverzekering, vraag je je wellicht af? Moet ik die als eigenaar ook afsluiten en vervolgens de kosten verhalen op de bestuurder (*) ? Dat is mogelijk, maar we raden het toch af. Het is namelijk veiliger om de meest regelmatige bestuurder (in dit geval de vriend of kennis) de autoverzekering te laten afsluiten. Gedurende de looptijd van deze verzekering, ben jij als eigenaar van de auto geschorst van de verplichting om een autoverzekering af te sluiten.

Als eigenaar heb je de verantwoordelijkheid erop toe te zien dat er een autoverzekering wordt afgesloten.

De Wet zegt dat je als eigenaar de verplichting hebt erop toe te zien dat er een autoverzekering wordt afgesloten wanneer een auto die op jouw naam staat de openbare baan wil oprijden. Ze zegt evenwel niets over wie die autoverzekering moet afsluiten. Met andere woorden, als eigenaar van een wagen, mag je deze gerust ter beschikking stellen aan een ander, alleen moet je erop toezien dat die persoon ‘in eigen naam’ een polis verzekering auto afsluit wanneer hij/zij er effectief de openbare weg mee wil opgaan.

Autoverzekering online afsluiten

Via Verzekeringen.be kun je online de prijzen berekenen bij 75% van de autoverzekeraars in België. Bovendien kun je de waarborgen nagaan en verder simulaties maken. Zo ben je zeker dat je niet teveel betaalt voor je autoverzekering. Heb je interesse, dan kun je zelfs meteen je autoverzekering online afsluiten.

Bereken snel de prijzen van je autoverzekering