Wie moet de autoverzekering afsluiten?

Ieder gemotoriseerd rijtuig waarmee men de openbare weg op wilt, moet verplicht over een BA autoverzekering beschikken. Het afsluiten van een autoverzekering gebeurt doorgaans door de eigenaar van het voertuig, maar dat is niet noodzakelijk.

Autoverzekering berekenen

Wie moet de autoverzekering afsluiten?

Eigenaar van de auto

Bezit je een wagen en wil je er de openbare weg mee op? Dan ga je eerst na welke autoverzekering het best bij jouw situatie aansluit. Vervolgens neem je contact op met de verzekeraar van jouw keuze om minstens het verplichte luik van de autoverzekering af te sluiten.

Derden (vrienden, familie, kennissen etc.)

Stel : je bent eigenaar van een wagen maar je rijdt er zelf niet (meer) mee. Je wil een vriend of kennis een gunst doen en hem/haar voor langere periode met je auto laten rijden (die jouw bezit blijft).

Het is aangeraden om hier de meest regelmatige bestuurder, in dit geval de vriend of kennis, de autoverzekering te laten afsluiten. Gedurende de looptijd van deze verzekering, ben jij als eigenaar van de auto geschorst van de verplichting om een autoverzekering af te sluiten.

Als eigenaar heb je de verantwoordelijkheid erop toe te zien dat er een autoverzekering wordt afgesloten. De wet zegt dat je als eigenaar de verplichting hebt erop toe te zien dat er een autoverzekering wordt afgesloten wanneer een auto die op jouw naam staat de openbare baan wil oprijden. Ze zegt evenwel niets over wie die autoverzekering moet afsluiten. Met andere woorden, als eigenaar van een wagen, mag je deze gerust ter beschikking stellen aan een ander, alleen moet je erop toezien dat die persoon ‘in eigen naam’ een polis verzekering auto afsluit wanneer hij/zij er effectief de openbare weg mee wil opgaan.

(*)Opgelet: wanneer je regelmatig iemand anders met je auto laat rijden, licht vooraf dan zeker je autoverzekeraar in. Een verzekering is maatwerk en iedere wijziging van de situatie (het risico) kan een belangrijke invloed hebben op je rechten en plichten, maar ook op mogelijke terugbetalingen bij schade.

Wie is er verzekerd?

Als eigenaar van de BA autoverzekering ben je in ieder geval goed verzekerd. Dat geldt ook voor degene aan wie je jouw auto tijdelijk meegeeft, mits dat die daardoor niet de meest regelmatige bestuurder van de auto wordt. In principe ben je dus als bestuurder van het verzekerde voertuig verzekerd. Kijk ook zeker hier voor extra nuttige info over je autoverzekering.

Hoe kan ik mijn autoverzekering afsluiten?

Via Verzekeringen.be kun je online de prijzen berekenen bij 75% van de autoverzekeraars in België. Bovendien kun je de waarborgen nagaan en verder simulaties maken. Zo ben je zeker dat je niet teveel betaalt voor je autoverzekering. Heb je interesse, dan kun je zelfs meteen je autoverzekering online afsluiten.

Autoverzekering berekenen