Zijn winterbanden verplicht?

Zijn winterbanden verplicht?

Het gebruik van winterbanden in België is (nog steeds) de vrije keuze van iedere eigenaar van een auto.

Daarmee hanteert België eenzelfde denkpiste zoals vele Oost-Europese landen, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje en Portugal. Er zijn echter een aantal landen die daarvan afwijken en waar rijden met winterbanden wel verplicht is.

Autoverzekering vergelijken

Welke informatie vind je hieronder terug:

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden onderscheiden zich van zomerbanden door:

  • de extra inkepingen die op het ogenblik dat er meer grip nodig is zich in de grond vastbijten;
  • hun langere soepelheid bij lagere temperaturen;
  • hierdoor rollen winterbanden beter op het asfalt, zijn ze minder onderhevig aan slijtage en rijden ze comfortabeler.

Kortom, hoewel het bij ons in België niet verplicht is, zijn winterbanden geen overbodige luxe. Ze verhogen aanzienlijk de veiligheid op de baan wegens hun betere grip, beperken daardoor de remafstand (t.o.v. zomerbanden tijdens de wintermaanden) en zorgen voor een beter comfort en minder stress.

Winterbanden of sneeuwkettingen?

Zoals reeds vermeld is het in België niet verplicht om winterbanden te gebruiken, maar zijn ze wel aan te raden bij winterse omstandigheden. Men adviseert verder om winterbanden te gebruiken in combinatie met sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen mag je in België enkel plaatsen bij sneeuw en ijzel. Ze moeten ook zo aangebracht worden dat ze het wegdek niet beschadigen. Sneeuwkettingen mogen met andere woorden niet gebruikt worden op wegen met weinig sneeuw of waarop de sneeuw aan het smelten is. Verder zijn ze niet toegelaten in tunnels en mag je er maximaal 50km per uur mee rijden.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Duitsland & Luxemburg (verplicht)

De Duitse wegcode schrijft voor dat een voertuig (auto, motor,…) moet aangepast zijn aan de heersende weersomstandigheden. Ben je dus in Duitsland met de auto tijdens winterse weersomstandigheden (1), dan moet je auto daaraan zijn aangepast. Dit betekent: winterbanden, een schone voor– en achterruit, goed functionerende ruitenwissers met antivries vloeistof,…

Wanneer je dit niet opvolgt, riskeer je een boete. Deze bedraagt:

  • 40 euro voor het rijden in winterse omstandigheden met zomerbanden (of wanneer je niet voldoet aan één van de bepalingen);
  • 80 euro indien jij aan de basis ligt van verkeershinder.

(1) Winterse weersomstandigheden = ijzel, gladheid door sneeuw, opgehoopte sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs– of rijpvorming.

Oostenrijk (verplicht)

Vroeger waren winterbanden in Oostenrijk enkel verplicht wanneer je op sneeuw of ijs reed. Vanaf 2014 zijn winterbanden wel verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november tot en met 15 april, daarnaast zijn ook sneeuwkettingen verplicht als het wegdek met sneeuw bedekt is.

Frankrijk, Zwitserland en Italië (enkel verplicht indien aangegeven)

Sneeuwkettingen en/of winterbanden zijn verplicht op die plaatsen waar een speciaal verkeersbord (blauw bord met afbeelding van een autoband met een sneeuwketting) is opgesteld. Hou één van beide bandenvoorzieningen dus steeds bij de hand.

Wat als je een ongeval veroorzaakt zonder winterbanden?

Wat gebeurt er indien je schade berokkent (of een ongeval veroorzaakt) aan een derde en je auto was niet of onvoldoende voorbereid aan de winterse weersomstandigheden in het buitenland? Komt je BA autoverzekering dan nog tussen?

Gelukkig wel. Je autoverzekering zal altijd tussenbeide komen voor schade die jij aan derden berokkent zelfs al was je voertuig niet helemaal conform de wettelijke vereiste. Maar denk eraan dat, in geval van een ongeval met betwiste aansprakelijkheid, de bevoegde rechtbank je medeaansprakelijk kan stellen.

Prijs autoverzekering

Zoek je een (nieuwe) autoverzekering en wil je de beste prijs/waarborgen kennen of gewoon weten of winterbanden mee verzekerd zijn ? Bereken dan meteen de prijzen voor je autoverzekering (en klik door naar de onderliggende garanties).

Autoverzekering vergelijken