Hoe de bandenspanning van mijn auto controleren?

Het is belangrijk om op regelmatige basis de bandenspanning van je auto te controleren. Zowel een te lage als een te hoge bandenspanning is gevaarlijk omdat het weggedrag van je auto onvoorspelbaar wordt.

Autoverzekering vergelijken

Waarom is de bandenspanning controleren belangrijk?

Grip op de weg

De wegligging en het remgedrag gaan drastisch achteruit bij een verkeerde bandenspanning. Je hebt dus met ander woorden minder grip op de weg waardoor je een gevaar vormt voor jezelf en je omgeving.

Slijtage van de banden

Een foutieve bandenspanning verhoogt de slijtage van je banden met als gevolg dat ze minder lang zullen meegaan. Wanneer je bandenspanning te hoog is, zullen de banden vooral slijtage ondervinden in het midden van het profiel. Wanneer je bandenspanning te laag is, zullen de banden vooral slijtage ondervinden langs de zijkanten.

Brandstofverbruik

Jouw brandstofverbruik zal aanzienlijk verhogen wanneer je met een te hoge of te lage bandenspanning rijdt. Denk maar aan een fiets met een platte band. Dat vraagt veel meer energie dan als je met correct opgepompte banden zou rijden.

Wanneer moet ik mijn bandenspanning controleren?

Dat hangt voornamelijk van je gebruik af. Ben je iemand die niet veel kilometers doet? Dan is het aangeraden om de bandenspanning ongeveer 1 keer per maand te controleren. Indien je grotere afstanden aflegt, kan je best jouw bandenspanning wat vaker controleren.

Waar kan ik de bandenspanning controleren?

De meeste tankstations hebben een digitaal toestel om de bandenspanning te controleren. Je heb ook de analoge bandenspanningmeters, maar die zijn vaak minder accuraat dan de digitale versies.

Welke bandenspanning moet ik hebben?

Het is uiteraard belangrijk dat je eerst weet welke spanning jouw banden nodig hebben. De bandenspanning kan je vinden in het instructieboekje, op een sticker bij de tankklep of in het linker voorportier.

Hoe kan ik de bandenspanning meten en aanpassen?

De bandenspanning meten kan in enkele eenvoudige stappen:

  1. Zorg ervoor dat de banden koud zijn tijdens het meetmoment
  2. Haal het ventieldopje van de band en zet de spanningsmeter erop
  3. Check of de spanning overeenkomt met de aangeraden spanning voor jouw wagen

Indien de aangeraden spanning overeenkomt met de gemeten spanning, hoef je enkel het ventieldopje er terug op te zetten. Is de gemeten spanning te hoog, dan kan je wat lucht vrij laten in de banden. Is de gemeten spanning te laag, dan kan je terecht bij een tankstation. Daar hebben ze compressors waarmee je jouw banden op de juiste spanning kunt brengen.