Beroepsorganisaties

Welke beroepsorganisaties bestaan er voor verzekeringsmaatschappijen en verzekeringsmakelaars? Wat zijn ze en wat doen ze voor hun leden?

Wat is een beroepsorganisatie?

Een beroepsorganisatie is een georganiseerde groep bestaande uit personen met dezelfde soort opleiding en beroep. Zo zijn er beroepsorganisaties van bijvoorbeeld accountants, actuarissen, advocaten, notarissen, artsen, architecten, belastingadviseurs, economen…

Het is in het leven geroepen om:

  • De belangen van hun leden te verdedigen
  • Het marktaandeel te vergroten
  • Het scheppen van een wetgevend kader en van de concurrentiële voorwaarden
  • Op het operationele vlak de nodige initiatieven te nemen of ondersteunen
  • Het verzekeren van de continuïteit van het onafhankelijk distributiekanaal

Welke federaties zijn er voor maatschappijen en makelaars?

  • FVF (Federatie voor verzekerings- en financiële tussenpersonen) is de beroepsorganisatie van de Nederlandstalige onafhankelijke verzekeringsmakelaar. De organisatie verdedigt de belangen van meer dan 1.600 onafhankelijke verzekeringsmakelaars.
  • Assuralia is de Belgische beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen. Ze vertegenwoordigt nagenoeg alle verzekeringsondernemingen die op de Belgische markt werkzaam zijn. Het doel van Assuralia is onder andere het verdedigen van de belangen van de verzekeringsmaatschappijen.
  • Brocom is een platform waar makelaarsfederaties zoals de FVF en Febrabel samenwerken met Belgische verzekeringsmaatschappijen. Momenteel zijn meer dan 2300 professionele verzekeringsmakelaars partner van Brocom.
  • Feprabel (Fédération des courtiers en Assurances et des Intermédiaires financiers de Belgique) is de federatie van de Franstalige verzekerings- en financiële tussenpersonen in België. Ook wel gekend als de Waalse tegenhanger van het FVF.
  • VMVM (Vereniging van de Middelgrote Verzekeringsmaatschappijen) is een feitelijke vereniging van gespecialiseerde en middelgrote verzekeringsmaatschappijen die hun eigen belangen verdedigen tegenover grote verzekeringsmaatschappijen.

Wat is het verschil tussen een beroepsorganisatie en de vakbond?

Een beroepsorganisatie vertegenwoordigt een bepaalde beroepsgroep in het maatschappelijk verkeer, dus bijvoorbeeld naar de media of de politiek. In deze beroepsorganisatie kunnen zowel werknemers als werkgevers worden vertegenwoordigd als ze hetzelfde beroep hebben.

Een vakbond treedt op namens de werknemer in de onderhandelingen met de werkgever over de arbeidsvoorwaarden. De vakbond is nodig in het overleg met de werkgever over de arbeidsvoorwaarden, maar ook als de werkgever zich niet houdt aan de afspraken op bijvoorbeeld het gebied van werktijden.

Wanneer kan ik de hulp van een vakbond en beroepsorganisatie inroepen?

De vakbond is nodig in het overleg met de werkgever over de arbeidsvoorwaarden, maar ook als de werkgever zich niet houdt aan de afspraken op bijvoorbeeld het gebied van werktijden.

De beroepsorganisatie heeft niets te maken met problemen tussen werknemer en werkgever. De beroepsorganisatie kan bijvoorbeeld uitkomen als raadgever over je beroep, voor als je in de uitvoering van je beroep een probleem tegenkomt waarvan je niet weet hoe het beste kan worden opgelost. En als je in jouw beroep aanloopt tegen bureaucratie of problemen met bepaalde regelingen, dan kan de beroepsorganisatie lobbyen om dat opgelost te krijgen.

Vind de meeste geschikte verzekeraar

Op zoek naar de meest geschikte verzekeringsmaatschappij? Op verzekeringen.be/ kan je in enkele stappen de beste en meest voordelige verzekering afsluiten door meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Bereken en vergelijk jouw verzekering