Schoorsteen niet nagekeken: wat doet je verzekering?

Wist jij dat maar liefst 1/3de van een woningbrand veroorzaakt wordt door een schoorsteen. Het is wettelijk verplicht om je schoorsteen en jouw verwarmingsinstallaties schoon te maken. Maar hoe vaak moet dat dan? Kan in geval van brand mijn verzekeraar de vergoeding uitsluiten als ik het niet heb schoongemaakt? Wil je de antwoorden op deze vragen weten lees dan verder.

Is het kuisen van mijn schoorsteen wettelijk verplicht?

Het is wettelijk verplicht om je kachel of open haard minstens 1 keer per jaar schoon vegen. De opkuis voor de centrale verwarming gebeurd door de EPB-controle en dat vind 1 keer om de 2 jaar plaats. Het kuisen van je verwarmingsinstallatie voorkomt brand, door blokackage en een teveel aan vuil op te kuisen. Je schoornsteen kan namelijk geblokkeerd geraken als er te veel vuil in vasthoopt en dat kan brand veroorzaken.

Kuis je verwarming of schoorsteen niet zelf maar laat dit doen door een erkende technicus. In geval van brand kan de verzekeraar vragen om het bewijs voor te leggen dat je verwarmingsinstallatie of schoorsteen opgekuist is geweest. Zo kunnen zij uitsluiten dat er een oorzakelijk verband is tussen de twee. Houd daarom zeker de attesten en facturen bij als bewijs. Kijk je contract ook na om er zeker van te zijn dat er geen uitsluitingen zijn.

Kan mijn verzekeraar mij weigeren te betalen als ik de schoornsteen niet onderhoud?

De wettelijke verplichting om je verwarmingsinstallaties te onderhouden is niet rechtsreeks gebonden aan je brandverzekering.

De reden waarom zoveel mensen denken dat je schoornsteen niet kuisen een effect kan hebben op je brandverzekering, is omdat verzekeraars werken met een “goede huisvader principe”. Dat wil zeggen dat je, net zoals een goede huisvader, altijd alle mogelijke maatregelen moet nemen om jezelf en je huis zo veilig mogelijk te stellen. Het onderhoud van je schoornsteen, kachel of verwarmingsinstallatie hoort daar natuurlijk bij.

Je krijgt wel je schade uitbetaald, of je schoornsteen nu gekuist is of niet. Als je verzekeraar kan bewijzen dat er een rechtstreeks verband was tussen de brand en het feit dat je schoornsteen niet gekuist was, dan kan de verzekeraar wel je verzekering opzeggen. Hoe dan ook krijg je wel een schadevergoeding.

Je verzekering opzeggen kan alleen maar als er een oorzakelijk verband wordt bewezen? Wordt je brand bijvoorbeeld door een kortsluiting veroorzaakt, of heeft de open haard of verwarming een ander defect, dan krijg je wel je vergoeding. Je verzekeraar zal wel nagaan of alles nagekeken en in orde was, maar dat betekent niet automatisch dat je in de problemen komt als dat niet zo is.