Dekt de brandverzekering mijn tweede verblijf?

Heb je naast jouw eigen woning nog een tweede verblijf aan de Ardennen of aan de zee? Dan wil je uiteraard dat die tweede woning goed beschermd is. Dek jouw tweede verblijf tegen mogelijke schade met een brandverzekering.

Bespaar nu op je brandverzekering

Dekt mijn huidige brandverzekering mijn tweede verblijf?

De brandverzekering van je hoofdwoning dekt jammer genoeg niet je tweede verblijf.  Voor je tweede verblijf, moet je een tweede brandverzekering afsluiten. Je kan dan weer kiezen welke brandverzekering het beste bij je past. Een brandverzekering dekt je altijd voor schade door brand, wateroverlast, natuurrampen, glasbreuk, vandalisme enzovoort.

Ook de brandverzekering van je tweede verblijf kan je aanvullen zoals je wilt. Je kan die eventueel aanvullen met extra waarborgen zoals diefstal of rechtsbijstand. Laat dit wel weten aan je verzekeraar of makelaar.

Informeer ook steeds bij je verzekeraar of er voorwaarden zijn voor de diefstalverzekering indien je maar een bepaald aantal dagen ter plaatse verblijft. Leegstand van een woning zorgt namelijk voor een verhoogd risico. Hierdoor kan de verzekeraar extra voorwaarden opleggen of bepaalde zaken uitsluiten indien de woning maar beperkt bewoond is.

Ook wanneer het een tweede verblijft betreft dat je zou verhuren wanneer je er zelf niet verblijft, dien je dit zeker mee te delen aan je verzekeraar.

Is een brandverzekering voor mijn tweede verblijf verplicht?

Nee, je bent niet bij wet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Toch is het wel aangeraden. Schade aan je gebouw of inboedel kan al heel snel oplopen. Kosten om een huis te herstellen worden ook elk jaar duurder, omdat zaken zoals isolatie steeds strenger worden.  De waarborgen van de brandverzekering daartegenover zijn wel wettelijk bepaald zoals de dekking tegen schade door brand, wateroverlast, natuurrampen, glasbreuk, vandalisme enzovoort.

Wat als mijn tweede verblijf in het buitenland ligt?

In principe kan je alleen gebouwen verzekeren via een Belgische verzekeraar in België. Als je tweede verblijf in het buitenland ligt, moet je een verzekering in dat land afsluiten. Hou er rekening mee dat er dan andere voorwaarden en regels kunnen zijn dan in België.

Wat als ik een tweede verblijf huur?

In België is het ondertussen verplicht om als huurder een brandverzekering afsluiten. Ook als de verhuurder een clausule afstand van verhaal in de brandverzekering heeft opgenomen, moet je zelf nog enkele zaken verzekeren. Ook je tweede verblijf moet gedekt zijn voor je huurdersaansprakelijkheid. Dus betekent dat als schade in jouw gebouw, zoals bijvoorbeeld een lek, schade bij de buren aanricht, je brandverzekering tussenkomt in de kosten.

Je kan de inhoud van je tweede verblijf ook verzekeren.

Waar kan ik mijn brandverzekering afsluiten?

Je kan eenvoudig via Verzekeringen.be jouw brandverzekering online afsluiten. Vergelijk in enkele minuten tijd jouw brandverzekering bij meerdere verzekeraars. Zo ontdek je welke brandverzekeraar jou de beste dekkingen en premie kan aanbieden.

Bespaar nu op je brandverzekering