Brandverzekering helpt beter bij grondverzakkingen

Het klimaat in België wordt extremer. Jaar na jaar wordt het, over het algemeen, droger in België. Dat is niet alleen jammer voor de tuin, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van je huis. De brandverzekeraars passen zich aan de nieuwe situatie aan.

Bereken je brandverzekering

Welke invloed heeft droogte op mijn huis?

In Vlaanderen is er veel kleigrond. Klei neemt veel water op, waardoor het uitzet. Als dat water en daardoor de grond opdroogt door langdurige droogtes dan krimpt de grond terug. Dat kan leiden tot scheuren of verzakkingen van de muren van je huis.

Herstelkosten kunnen erg hoog liggen, tot wel € 100.000 euro. Bedragen die mensen verwachten dat ze van hun brandverzekeraar gaan zien.

Waarom dekte de brandverzekering dit niet?

Brandverzekeraars volgde het woord van de wet. Het krimpen van de grond is geen beweging van ‘uitzonderlijke’ massa en dus volgens hen geen gedekt risico. In principe was je dus niet gedekt tegen het krimpen van de grond, alleen tegen een grondverzakking.

Volgens de wet van 2005 mochten verzekeraars zelf beslissen of een verzakking helemaal of gedeeltelijk een gevolg was van een menselijk of natuurlijk fenomeen. Dat was natuurlijk vaak een discussiepunt, waardoor er nieuwe garanties zijn gekomen.

Hoe helpt mijn brandverzekering mij nu bij een grondverzakking?

Vanaf nu word je beter verzekerd tegen grondverzakkingen en het krimpen van de grond door droogte. De brandverzekering moet dus vanaf nu dat risico verzekeren of het wordt niet meer aangeboden.

Wat betekent dit voor mij?

Jij als klant bent vanaf nu beter beschermd. Brandverzekeraars zijn nu door de wet verplicht om grondverzakkingen op een bredere manier te bekijken.

Verzekeraars moeten nu een extra risico verzekeren, waar ze een bepaald budget voor moeten hebben. Sommige verzekeraars zullen daardoor wellicht hun premies wat laten stijgen. Je brandverzekering vergelijken is dus vandaag nog belangrijker dan normaal, zodat je zeker bent dat je de meest voordelige premie houdt en juist gedekt bent voor de risico’s die belangrijk voor je zijn.