Car-Pass

De Car-Pass is een verplicht document bij de verkoop van een tweedehands auto. Dit officiële document geeft een overzicht van de kilometerstand en gaat fraude tegen bij de verkoop van een auto. Zowel beroepshalve als particulier moet je het document kunnen voorleggen. Dit geldt voor alle personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen tot 3,5 ton.

Autoverzekering berekenen

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Als je een tweedehands auto verkoopt, ben je verplicht om over een Car-Pass te beschikken. Als verkoper ben je verplicht om de geldige Car-Pass aan de koper te bezorgen. Doe je dat niet, dan is de verkoop ongeldig en kan de koper achteraf altijd zijn geld terugvragen. Zorg er dus voor dat de koper tekent voor ontvangst van de Car-Pass.

Uitzondering:de wet voorziet indien de koper een professioneel in de sector is, er geen Car-Pass moet worden afgeleverd.

Waar kan je een Car-Pass aanvragen?

Voor de verkoop van een tweedehands voertuig is de verkoper verplicht een tweedehandskeuring te laten doen. Je kan bij de autokeuring een Car-Pass aanvragen, ook zonder daarbij de technische keuring te laten uitvoeren.

Een aanvraag tot het bekomen van een Car-Pass is slechts geldig als het chasissnummer en de kilometerstand beschikbaar zijn op het ogenblik van de aanvraag.

Hoeveel kost de Car-Pass?

Sinds 1 januari 2017 bedraagt de Car-Pass 7,30 euro. Als er minder dan vier kilometerstanden worden vermeld op je teller dan krijg je de Car-Pass gratis.

Welke informatie geeft de Car-Pass je nog?

Naast de kilometerstand vind je op de Car-Pass nog andere gegevens die van toepassing zijn op het voertuig:

  • het merk en model van de wagen
  • de inschrijvingsdatum van de auto
  • het chassisnummer
  • het identificatienummer van de Car-Pass
  • de datum van de Car-Pass

Hoelang is je Car-Pass geldig?

De Car-Pass is 2 maanden geldig. Sinds 2006 is het verplicht voor de verkoper van een tweedehandse auto om de Car-Pass te geven aan de koper van het voertuig.

Hoe weet je dat jouw Car-Pass echt is?

De Car-Pass is op een speciaal papier gedrukt om de echtheid ervan te kunnen natrekken en fraude tegen te gaan. Mocht je een Car-Pass krijgen waarvan je vermoedt dat hij niet echt is, dan kan je via de website www.car-pass.be de echtheid nagaan aan de hand van het identificatienummer van de Car-Pass.

Wat als je geen Car-Pass hebt gekregen?

De wet voorziet dat de particuliere koper die geen Car-Pass heeft gekregen, de ontbinding van de koopovereenkomst kan eisen. Hij kan zich tot een rechter wenden met als gevolg de opheffing van de koop. De koop zal dus als onbestaande worden beschouwd en de verkoper zal de aankoopsom aan de koper moeten terugbetalen.

Bereken verzekering tweedehands auto

Wil je weten wat de verzekering voor jouw tweedehandsauto gaat kosten? Maak dan hieronder de berekening en vergelijk verschillende autoverzekeraars:

Autoverzekering berekenen