Welke invloed heeft deeltijds werken op mijn pensioen?

Werk je al heel jouw leven deeltijds of heb je voor een beperkte periode deeltijds gewerkt? Dan kan dit invloed hebben op jouw wettelijk én aanvullend pensioen.

Wat met mijn wettelijk pensioen?

Deeltijdse arbeidsovereenkomst

Indien je als werknemer deeltijds hebt gewerkt, ontvang je geen loon voor de dagen waarop je niet hebt gewerkt. Voor die niet-gewerkte dagen bouw je dan ook geen pensioenrechten op. Daarnaast heeft dit ook gevolgen voor je pensioenleeftijd. Het aantal gewerkte dagen zal namelijk mee bepalen op welke leeftijd je met pensioen mag gaan.

Voltijdse arbeidsovereenkomst

Op een bepaald moment kan je beslissen om deeltijds te gaan werken. Dat kan via tijdskrediet of verloven (bijvoorbeeld ouderschapsverlof). Die hebben elk bijzondere regels en voorwaarden. Sommige periodes bouwen mee aan jouw pensioenrechten, andere dan weer niet.

De belangrijkste en meeste gekozen vormen van tijdskrediet namelijk het motief zorg en het motief opleiding telt men mee voor de berekening van het pensioen van een werknemer zolang de maximale duur van het tijdskrediet niet overschreden is en je een uitkering van de RVA ontvangt voor die periode. De berekening van jouw pensioen zal voor die periode gebeuren op basis van een normaal fictief loon. Indien je ouder bent dan 57 jaar en je jouw tewerkstelling volledig onderbreekt met deze vorm van tijdskrediet zal jouw pensioen berekend worden op een laag fictief loon.

Ook het principe van de landingsbaan, voor werknemers ouder dan 60 jaar, zal meetellen voor de berekening van jouw pensioen indien je een uitkering van de RVA ontvangt voor deze periode. Ook hierop zijn echter ook uitzonderingen van toepassing.

De specifieke gevolgen van jouw keuze omtrent het gebruiken van tijdskrediet voor jouw pensioen zijn steeds raadpleegbaar om de website van de federale overheid.

Wat met mijn aanvullend pensioen?

Bij het aanvullend pensioen of de groepsverzekering worden stortingen gelijkmatig verminderd als je deeltijds werkt. Verminder je jouw activiteit met een vijfde? Dan zal je slechts vier vijfde van jouw premies in de groepsverzekering gestort krijgen. Zowel voor formules met vaste bedragen als met vaste prestaties. Als deeltijdse werknemer zal je bij jouw pensioen ook een minder groot kapitaal krijgen.