Hoe de diefstal van mijn motor voorkomen?

De laatste tijd zien we een stijgende trend in het aantal motordiefstallen. Het laatste wat je wilt als motorrijder, is dat je motor wordt gestolen. Je kan zelf dankzij enkele kleine aanbevelingen en tips al een wereld van verschil maken.

Prijs motorverzekering vergelijken

Zorg voor een goed motorslot

Zie dat je motor beveiligd is met een goed slot wanneer je die parkeert. Investeer in een slot met het label ‘NF’ of ‘ART’ want dat zijn sloten die uitvoerig zijn getest. Je kan ook verschillende sloten combineren (anti-diefstal slot, ketting met hangslot, stuurslot, schrijfremslot…). Vraag aan de verkoper welk slot het best past bij jouw noden. Voor het gebruik van het slot zijn er ook nog enkele handige tips:

  • Maak je moto vast aan een object dat je niet los kan maken (verlichtingspaal, fietsrek, ijzeren omheining ..)
  • Maak je schijfremslot vast aan het achterwiel en niet het voorwiel

Zorg voor een veilige parkeerplaats

Stationeer je motor altijd op een veilige plaats en liefst waar je die makkelijk in het oog kan houden. Indien je de parkeerplaats niet in het oog kan houden, kies je best voor een bewaakte of gesloten parking. Afgelegen of slecht verlichte plaatsen kan je best vermijden. Ook is een drukke plek een betere parkeerplek dan een rustig straatje. Op een drukke plek lopen er namelijk voortdurend mensen rond en dat maakt dat de motordief minders kans heeft om de motor ongezien mee te nemen.

Beveilig je motor met een motorverzekering

Een verzekering zorgt voor een optimale en volledige bescherming van je motor. Met een mini omnium motorverzekering kan je aanvullende waarborgen afsluiten om je (nieuwe) motor te beschermen tegen diefstal. Je kan ook opteren voor een full omnium motorverzekering en die zal voor je motor bij diefstal een schadevergoeding verstrekken (al dan niet na de afhouding van een bepaalde vrijstelling).

Installeer een beveiliging voor motors

Je kan ook een beveiliging op je moto installeren. De motor is dan uitgerust met een elektronisch anti- diefstal alarm. Wanneer de dief een poging tot diefstal maakt, gaat het alarm af en wordt de omgeving verwittigd. Indien de dief toch door de sloten of beveiliging raakt, kan je ook nog betrachten het vertrekken te verhinderen met een startonderbreker. De ultieme poging om ook na de diefstal te dief proberen in te rekenen, is met een GPS track & trace systeem. Dankzij dit systeem kan jij steeds je motor terugvinden.

Nog enkele praktische tips

  • Laat nooit je papieren achter in je moto.
  • Laat nooit voorwerpen met waarde achter in je moto.
  • Maak foto’s van jouw motor en hou deze goed bij Zo kan je steeds aantonen aan de verzekeraar/politie hoe jouw motor eruit ziet.
  • Vergelijk elk jaar opnieuw je motorverzekering.

Prijs motorverzekering vergelijken