Waarom rijden met een elektrische auto?

Steeds meer automerken zetten in op de ontwikkeling van elektrische auto’s. Ze zijn namelijk een milieuvriendelijk alternatief voor een auto op benzine of diesel. Lees verder om te zien of de elektrische auto iets voor jou is.

Prijs autoverzekering vergelijken

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto is een voertuig dat op elektriciteit werkt via een accu en een elektrische motor. Je hebt dus geen benzine of diesel nodig om ermee te kunnen rijden. Wanneer de accu leeg is, moet je die uiteraard opladen aan een oplaadpunt.

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor. De energie voor die motor komt van oplaadbare batterijen en wordt door een inverter omgezet. Daardoor ontvangt de elektromotor de energie op het juiste niveau.

Wat is het verschil met een hybride auto?

Een hybridewagen heeft zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor laadt de elektromotor op tijdens het rijden. Je hoeft de wagen dus niet op te laden met een stekker zoals bij een elektrische auto.

Waarom zou ik een elektrische auto kopen?

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit waardoor ze beter zijn voor het milieu. Daarnaast is het opladen van jouw elektrische auto goedkoper dan tanken aan de pomp. Een ander voordeel is nog dat elektrische wagens stil en makkelijk te besturen zijn.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Je kan jouw elektrische auto bij jouw thuis opladen. Let daarbij op dat het ongeveer 6 tot 10 uur duurt om zo’n auto volledig op te laden. Dat kan wel eens invloed hebben op jouw elektriciteitsfactuur.

Een andere mogelijkheid is om op zoek te gaan naar een laadpunt in de buurt. Je kan een laadpunt vinden op verschillende plaatsen zoals openbare parkings, winkelcentra, bedrijven of sportcentra. Je kan alle openbare laadpunten vinden op de site van de Vlaamse Overheid.

Leas je een elektrische wagen via het werk? Dan kan je ook een vergoeding krijgen voor het thuis opladen van je elektrische auto

Hoeveel kost een elektrische auto?

Aangezien het aanbod aan elektrische wagens beperkt is, liggen de prijzen relatief hoog. Een elektrisch auto kost ongeveer zo’n 20.000 tot 40.000 euro. De overheid stimuleert de aankoop van dergelijke auto’s via premies.

Het meeste halen uit je elektrische auto? Ontdek hoe je de batterij van je elektrische auto zo lang mogelijk laat meegaan: 10 tips voor het onderhoud van je elektrische auto.