Welke verzekering dekt gasten die blijven logeren?

Enkele vriendjes van jouw zoon of dochter blijven bij jullie logeren voor een verjaardagsfeestje. Of een goede kennis van de familie komt een paar dagen bij jullie overnachten. De kans bestaat dat ze tijdens hun verblijf schade toebrengen aan anderen. Zijn jouw gasten in dat geval bij jou gedekt?

Welke verzekering dekt jouw gasten?

De familiale verzekering bevat meestal een dekking voor gasten die een tijdje bij jou verblijven. Het is geen wettelijk verplichte dekking, maar een waarborg die de verzekeraar aan jouw familiale verzekering kan toevoegen. Informeer dus zeker naar die dekking bij jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar.

Wie dekt de familiale verzekering?

De familiale verzekering dekt standaard jou en je gezin indien je schade aan derden veroorzaakt. Ze dekt ook familie, kennissen en vrienden die een tijdje bij jou blijven logeren (indien de waarborg ‘gasten gedurende hun verblijf’ in de verzekering is opgenomen).

Wat dekt de familiale verzekering?

Indien je verzekering gasten tijdens hun verblijf dekt, zijn jouw gasten net zoals jezelf en je gezin gedekt tegen schade aan derden. Let wel op want gasten die bij jou verblijven, worden door de verzekering beschouwd als verzekerden en niet als derden (tenzij anders geformuleerd in het verzekeringscontract). Dat betekent dat als jij of iemand van je gezin schade toebrengt aan één van je gasten, jouw aansprakelijkheid niet gedekt is door de familiale verzekering. Die dekt namelijk alleen schade aan derden en niet aan de verzekerden zelf.

Opmerking: een familielid of vriend die je even komt bezoeken, wordt niet gedekt door de familiale verzekering. In dat geval gaat het niet om ‘verblijven’, maar kortstondig op bezoek komen.

Wat met kleinkinderen die blijven logeren?

Kleinkinderen en bij uitbreiding alle kinderen die onder jouw toezicht bij je logeren worden standaard mee verzekerd via de familiale verzekering. Dit echter alleen wanneer ze effectief onder u toezicht staan. U bent dan aansprakelijk voor schade die het kind onder u toezicht heeft veroorzaakt. Je familiale verzekering zal hier dan ook in tussenkomen.