Hoe kan ik een fietsband herstellen?

Een lekke fietsband is eigenlijk eenvoudig te herstellen indien je weet hoe het moet. We leggen je hieronder uit hoe je zelf een lekke band kan herstellen én hoe je die in de toekomst kan voorkomen.

Wat heb ik nodig om een fietsband te herstellen?

Wanneer je een fiets koopt, kan je best ook een herstellingskit aanschaffen. Daarin vind je alle benodigdheden om jouw lekke band te herstellen.

De meeste herstellingskits bevatten de volgende zaken:

 • Bandenplakkertjes
 • Speciale lijm
 • Rasp of schuurpapier
 • Bandenlepel

Vergeet uiteraard ook niet om een fietspomp op zak te hebben om jouw band terug op te pompen.

Hoe herstel ik een fietsband?

Zorg er eerst voor dat je jouw fiets omdraait zodat je makkelijk aan het wiel geraakt. Maak het wiel los van de vork en haal de binnenband van de band af. Gebruik voor het achterwiel de bandenlepel zodat je het wiel er niet dient af te nemen.

 1. Pomp de binnenband volledig op. Maak nu de band nat zodat je eenvoudig het lek kunt achterhalen aan de hand van de luchtbelletjes die het lek produceert
 2. Duid het gaatje aan met een potlood of een gekleurd stukje plakband
 3. Laat de lucht uit de binnenband
 4. Schuur zachtjes rond het gaatje met een schuurpapier of rasp om de band voor te bereiden op de lijm
 5. Breng een beetje lijm aan op de gemarkeerde zone en laat drogen
 6. Kleef het plakkertje op de binnenband en druk enkele minuten aan
 7. Pomp de band voor de helft op en zet hem terug op de buitenband
 8. Pomp de band voor de helft op en zet hem terug op de buitenband

Let op: vooraleer je jouw binnenband terug zet, check dat er geen overblijfselen zijn van glasscherven, nagels of andere scherpe voorwerpen. Draag daarvoor best handschoenen om snijwonden te voorkomen.

Hoe een lekke band vermijden?

Een lekke band is niet compleet te vermijden, maar je kan het risico erop wel doen minderen door de onderstaande maatregelen te nemen:

 • Pomp je banden goed op. Een juiste bandenspanning zorgt voor een betere grip op het wegdek, minder slijtage én minder risico op een lekke band
 • Neem een antilekband of een latexband als binnenband. Scherpe voorwerpen dringen bij een antilekband minder snel door tot in de binnenband. Een latexband kan je dan weer moeilijker doorprikken
 • Kijk de staat van de buitenbanden na. Vervang jouw banden van zodra je opmerkt dat er slijtage op zit
 • Maak regelmatig jouw banden schoon. Controleer op regelmatige basis jouw buitenband na of er nergens scherpe stukjes aanwezig zijn

Indien je ondanks alle maatregelen toch een lekke band hebt, kan je hierboven terugkijken hoe je zelf die lekke band kunt herstellen.