Fire beweging in België

De FIRE beweging waait van Amerika over naar België. Maar wat is deze beweging en is het iets voor jou? We bekijken het hier.

Wat is de fire beweging in België?

FIRE staat voor financial independence, retire early. In het Nederlands betekent dat “financiële onafhankelijkheid, vroeg pensioen.”

De bedoeling van de beweging is om je levensstijl aan te passen. De levensstijl gaat vooral over zoveel mogelijk besparen. Dat geld dat je spaart, investeer je dan slim om daar later de vruchten van te plakken. Populaire investeringen zijn vastgoed, cryptocurrency of aandelen in populaire bedrijven.

De fire beweging is opgericht als reactie op de stijgende pensioenleeftijd en de onzekerheid over hoe het pensioen er gaat uitzien in de toekomst. Door vroeg te beginnen met sparen en beleggen, hopen mensen vroeger op pensioen te kunnen gaan.

Hoe kan ik zelf leven zoals de fire beweging in België?

De fire beweging is opgebouwd uit twee belangrijke componenten.

Besparen

Het eerste component is vooral gericht op het zoveel mogelijk besparen. Je vindt hier een handige lijst met tips om te besparen.

Hoeveel je juist kan besparen, hangt altijd van je persoonlijke situatie af. Sommige dingen die iedereen kan doen is de verwarming lager zetten, de lichten doven nadat je uit de kamer gaat, of witte merken kopen.

Een grote vaste kost in veel mensen hun leven is hun verzekering. Belgen zijn graag goed verzekerd, velen hebben tot zelfs 7 verzekeringen! Je indekken voor risico’s is belangrijk, maar ben je zeker dat je verzekering optimaal zijn voor jou? Door je autoverzekering te vergelijken kan je gemiddeld tot wel € 144 per jaar besparen. Ook andere verzekeringen vergelijken is een goede bron van besparing.

Investeren

Het tweede component van de fire beweging in België is investeren. Door te besparen, hou je geld over. Dat geld zet je dan niet op je spaarboekje, want dat brengt tegenwoordig niet meer veel op. Het is de bedoeling wat je overhoudt te investeren. Door slim te investeren, kan je veel winst maken. Hou er altijd rekening mee dat wat je investeert, ook in waarde kan verminderen. Dat is het risico dat je loopt bij investeren.

Als je investeringen goed lopen, ga je na een bepaalde tijd van een mooi rendement genieten. Het rendement is de winst die je kan maken bij je investeringen. De fire beweging, ook in België, gaat er vanuit dat je investeringen je een goed rendement opleveren. Dat rendement gebruikt je dan voor je pensioen. Hoe meer je investeert en hoe meer rendement je krijgt, hoe sneller je op pensioen kan.

Hoe kan ik optimaal gebruik maken van de fire beweging in België?

Naast sparen en investeren, kan je ook proberen om zoveel mogelijk extra geld te verdienen. Extra inkomen kan je dan extra investeren om kans te maken op grotere winst. De meeste mensen kiezen voor een extra bijverdienste bovenop hun vaste job, zoals bijvoorbeeld tweedehands kleding of spullen verkopen. Ook met hobby’s zoals fotografie kan je soms extra verdienen.