Wat is een verzekering gewaarborgd inkomen?

Elke dag werken. Soms met een grote glimlach op het gezicht, soms al fronsend naar de koffie grijpend. Hoe dan ook, zorgt ons werk ervoor dat we onze rekeningen kunnen betalen of een dagje eruit kunnen. Maar wat als je tijdelijks werkloos bent door een ziekte of ongeval? Iedereen heeft vaste kosten die nog steeds betaald moeten worden en je ziekenfonds is niet altijd toereikend. Met een verzekering gewaarborgd inkomen, ook wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering genoemd, blijf je jouw oude levensstijl altijd behouden.

Wat is een verzekering gewaarborgd inkomen?

Een verzekering gewaarborgd inkomen is vrij simpel, het doet wat het zegt. Het waarborgt je inkomen bij ziekte of ongeval. Als je een periode niet kan gaan werken, omdat je ziek bent gevallen, of je een ongeval hebt gehad, dan zorgt een verzekering gewaarborgd inkomen ervoor dat je nog wel kan genieten van een groot deel van je inkomen. Dat kan heel interessant zijn als je denkt dat de toelage van het ziekenfonds niet genoeg zal zijn om je levenstandaard te onderhouden.

Je kan een verzekering gewaarborgd inkomen als zelfstandige afsluiten, maar ook voor werknemers kan het interessant zijn. Soms zit deze verzekering ook in je loonpakket, dus dat is zeker een extra voordeel om naar te kijken bij het jobhunten.

Hoe werkt een verzekering gewaarborgd inkomen?

In de meeste gevallen wordt een verzekering gewaarborgd inkomen, of arbeidsongeschiktheidsverzekering, uitbetaald via een rente. Dat betekent dat om de zoveel tijd, meestal maandelijks, je verzekeraar een bepaald bedrag stort. Dat blijft zo tot je terug kan gaan werken of tot je contract afloopt. Vaak wordt een verzekering gewaarborgd inkomen onderschreven tot aan je pensioen leeftijd.

In uitzonderlijke gevallen, kun je verzekeraar je ook uitbetalen via een kapitaal. Dat is dan, in tegenstelling tot de rente, een eenmalige storting van het bedrag.

Het bedrag dat je wordt uitbetaald, hangt van enkele factoren af. Eerst en vooral speelt je loon natuurlijk een grote rol. Je verzekeraar kijkt ook naar vaste kosten en het bedrag dat je ziekenfonds bijlegt. Het bedrag dat je krijgt, hangt ook af van je specifieke polis en de premie die je wilt betalen.

Wanneer krijg ik een vergoeding van mijn verzekering gewaarborgd inkomen?

Je krijgt je rente of kapitaal uitbetaald als je loon verliest door ziekte of een ongeval. Zowel je ziekte als je arbeidsongeschiktheid door een ongeval, moet altijd worden vastgesteld door een erkende, Belgische arts.

Bovendien werken dit soort verzekering met een carenstijd of carensperiode. In simpelere termen is dat de wachtperiode. Dat is de periode waarin je verzekeraar je geen vergoeding hoeft te betalen ook al ben je arbeidsongeschikt verklaard en verlies je loon.

Laten we bijvoorbeeld stellen dat je wachtperiode 1 week is. Val je ziek voor minder dan een week? Je verzekeraar betaalt geen vergoeding. Val je daarentegen ziek voor twee weken? Dan zal je verzekeraar je voor die tweede week vergoeden. Soms kun je die carenztijd zelf bepalen naargelang je polis. Vergelijk daarom goed je verschillende opties, zodat je weet wat je kan verwachten.

Wat dekt mijn verzekering gewaarborgd inkomen rond het coronavirus?

Liever niet zo veel lezen? Bekijk onze infographic.

Ik ben besmet met het coronavirus. Wat dekt mijn verzekering gewaarborgd inkomen?

Je verzekering gewaarborgd inkomen dekt je loonverlies. Je bent namelijk ziek. Epidemieën en pandemieën worden doorgaans gedekt. De normale voorwaarden blijven gelden. Je hebt verschillende opties voor je gewaarborgd inkomen, die je meer of minder gaan uitbetalen. Als je als ziekte erkend wordt door een Belgische arts, dan kun je beroep doen op je verzekering.

Wat als ik ziek word in het buitenland en vastzit?

Ben je op reis gegaan en word je op dat moment ziek? Laat je dan zo snel mogelijk onderzoeken door een arts die erkend is door de Belgische consulaire autoriteiten. Als je ziek bent geworden in het buitenland, ben je pas gedekt vanaf het moment dat de ziekte in België werd vastgesteld.

Ik ben niet ziek maar wel in quarantaine geplaatst. Wat dekt mijn verzekering gewaarborgd inkomen?

In dat geval ben je niet gedekt. Je werkloosheid is niet gelinkt aan een ziekte. Quarantaine is een preventieve maatregel, maar je bent zelf nog niet ziek. Je bent alleen maar gedekt in het geval van je eigen ziekte, of van ongeval.

Zoals eerder vermeld werkt deze verzekering met een wachtperiode. Als je quarantaine korter is dan je carenztijd zal je dus hoe dan ook geen vergoeding krijgen, of je nu ziek bent of niet.