Hoe je woning beschermen tegen koude?

In de winter durft de vrieskou al wel eens opduiken waardoor je woning schade kan oplopen. Daarom geven we je onze handige tips mee om je woning tegen vorst en koude te beschermen.

Bereken je brandverzekering

Isoleer jouw dak

Het is belangrijk om jouw dak goed te isoleren aangezien heel wat warmte verloren gaat via het dak. Je kan je isoleren met PUR schuim, isolatieplaten uit PIR of PUR, glaswol… Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. De keuze zal ook afhangen van de afwerking van de kamer onder het dak of de eventuele vernieuwing van het dak zelf.

Isoleer jouw muren

De isolatie van jouw muren zorgt er onder andere voor dat warmte tijdens de winter binnen blijft. Bij nieuwbouw zijn hieromtrent reeds verplichte normen. Bij renovatie wordt er meestal gekozen voor het opvullen van de spouw (de ruimte tussen de gevelsteen en de snelbouwsteen) met schuim, korrels… Indien dat niet mogelijk is, kan je de binnenzijde nog isoleren met bijvoorbeeld glaswol of tegen de buitengevel isolatiepanelen te plaatsen.

Bescherm jouw waterleidingen

Je kan jouw waterleidingen eenvoudig beschermen tegen vriestemperaturen. Isoleer ze met glaswol, polyethyleenschuim of een verwarmingskabel. Sluit eveneens de watertoevoer binnen af, of zet het buitenkraantje open zodat er geen waterdruk meer in de kraan zit. Koppel bij voorkeur de tuinslang even af zodat het stilstaand water eveneens wegloopt.

Bescherm jouw centrale verwarming

Zet de verwarming nooit volledig uit bij vriesweer. Ook niet ’s nachts of wanneer je niet thuis bent. Draai dus alle radiatoren minstens een beetje open. De meeste thermostatische knoppen hebben een vriesstand (aangeduid als een sneeuwvlokje/sterretje) waarbij het verbruik sterk beperkt wordt.

Sluit jouw ramen

Sluit steeds jouw ramen zodat er geen koude kan doorkomen. Een aantal andere zaken om koude te beperken zijn:

  • Kleven van isolatie op de ramen
  • Plaatsen van dikke gordijnen
  • Aanbrengen van dichtingen op de kaderranden

Sluit een brandverzekering af

Een goede brandverzekering is essentieel om jouw woning te beschermen. Indien de koude temperaturen toch voor schade in jouw woning hebben gezorgd, kan je maar beter goed verzekerd zijn.

Bereken je brandverzekering