Wanneer is een internationaal rijbewijs nodig?

Bepaalde landen erkennen het Europees rijbewijs niet. In dat geval dien je een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dat is een bijkomend rijbewijs dat drie jaar geldig is.

Waar heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Wanneer je buiten de Europese Unie reist, kan je best eerst navragen of het land van jouw bestemming het Belgisch rijbewijs erkent. Die informatie kan je verkrijgen van de ambassade, het consulaat, het reisbureau of het land waar je naartoe reist. Vergeet trouwens niet om steeds jouw nationaal rijbewijs op zak te hebben. Je moet immers beide rijbewijzen kunnen voorleggen.

Hoe kan ik een internationaal rijbewijs aanvragen?

Het internationaal rijbewijs kan je aanvragen bij de gemeente van jouw woonplaats. Wanneer je naar het gemeentehuis gaat om jouw internationaal rijbewijs aan te vragen, vergeet dan niet om de volgende zaken mee te nemen:

  • Een recente pasfoto
  • Jouw identiteitskaart
  • Jouw geldig Belgische rijbewijs
  • Jouw oud internationaal rijbewijs als je die hebt (voor inlevering)
  • Cash of kaart (voor betaling)

Vanaf uitreikingsdatum is het internationaal rijbewijs geldig voor drie jaar. Mocht jouw Belgisch rijbewijs minder lang geldig zijn, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Wat bij verlies, schade of diefstal van het internationaal rijbewijs?

In het geval je jouw internationaal rijbewijs verliest of als het beschadigd of gestolen is, moet je een nieuw exemplaar aanvragen bij de gemeente. Je moet daarbij het oude internationaal rijbewijs of een verklaring van diefstal mee afgeven.