Wat is een keuringsbewijs?

Een keuringsbewijs is een document dat aantoont dat je wagen een technische keuring heeft ondergaan. Het keuringsbewijs is ofwel groen (technisch in orde) ofwel rood (technisch niet in orde).

Autoverzekering berekenen

Waar krijg ik een keuringsbewijs?

Je krijgt een keuringsbewijs van het keuringscentrum na de technische controle van je wagen. Vanaf het moment dat je wagen 4 jaar oud is, moet je naar de keuring. Je zult dan thuis een uitnodiging ontvangen.

Hoelang is een keuringsbewijs geldig?

Meestal krijg je een keuringsbewijs dat één jaar geldig is. In bepaalde gevallen heeft het keuringsbewijs een geldigheid van twee jaar. Een geldigheidsduur van twee jaar wordt toegekend indien:

  • Je groen keuringsbewijs werd uitgereikt zonder beperking van de normale geldigheid
  • Je wagen tijdig wordt voorgereden
  • De kilometerstand van jouw wagen nog geen 100.000 kilometer bedraagt
  • Je wagen is maximaal 6 jaar oud
  • Je wagen heeft geen trekhaak voor het slepen van aanhangwagens met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 750 kg

Enkel wanneer alle bovenstaande voorwaarden zijn vervuld, wordt voor je wagen een keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 2 jaar uitgereikt.

Wat staat er op een keuringsbewijs?

Wat op je keuringsbewijs staat hangt af of je een groene of rode kaart bij de keuring hebt gekregen.

Groen keuringsbewijs

Je auto voldoet bij een groene kaart aan het technisch reglement. Dat wilt zeggen dat er geen technische defecten zijn die gevaarlijk kunnen zijn voor de bestuurder, inzittenden of andere weggebruikers. Op het bewijs zal er dan geen code staan (normale geldigheid zonder opmerkingen) of code 3,4 of 5 (normale geldigheid met een specifieke opmerking). Dit type opmerkingen zijn aandachtspunten of adviezen tot herstel.

Rood keuringsbewijs

Je auto voldoet bij een rode kaart niet aan het technisch reglement. Dat wilt zeggen dat er technische defecten zijn die gevaarlijk kunnen zijn voor de bestuurder, inzittenden of andere weggebruikers. Op het bewijs staat dan code 1 (verbod tot het verkeer) of code 2 (beperkte geldigheid van 14 dagen voor gebreken die aanleiding geven tot herkeuring).

Op de groene kaart wordt eveneens vermeld tot wanneer je voertuig toegelaten is in de lage emissiezones in het land.

Wat als mijn keuringsbewijs gestolen of verloren is?

Indien jouw keuringsbewijs is gestolen of verloren, kan je vóór de keuring een duplicaat aanvragen aan de kassa van een keuringscentrum.

Autoverzekering berekenen