Waarom koelvloeistof controleren?

De warmte van jouw motor wordt onder meer afgevoerd door koelvloeistof. Een goede reden dus om jouw koelvloeistof op regelmatig basis te controleren. En dat kan je perfect zelf!

Autoverzekering berekenen

Wat doet koelvloeistof?

De koelvloeistof in de auto zorgt ervoor dat jouw wagen niet verhit geraakt. Denk maar aan lange files of lange reizen waarbij je motor hard moet werken waardoor de temperatuur van de motor hoog oploopt. De warmte moet daar dus weggeraken en wordt onder meer afgevoerd dankzij de koelvloeistof.

Wanneer moet ik koelvloeistof bijvullen?

Wanneer het lampje van de koelvloeistof brandt of je merkt op dat je veel van je wagen vraagt, dan kan je best niet verder rijden en langs de kant stoppen om de koelvloeistof te controleren.

Hoe kan ik koelvloeistof controleren?

Je kan in enkele stappen eenvoudig zelf de koelvloeistof van je auto controleren:

  1. Laat de motor volledig afkoelen. Je kan pas de koelvloeistof correct meten als de motor van de auto volledig is afgekoeld
  2. Zorg dat jouw auto waterpas staat. Jouw auto dient zo waterpas mogelijk te staan zodat er geen vertekend beeld is
  3. Ontgrendel de motorkap. Je opent de motorkap en zet die stevig vast op de standaard
  4. Bekijk het koelvloeistofreservoir. Je kan aan de hand van de 2 streepjes (minimum en maximum) controleren hoeveel koelvloeistof er nog in het reservoir zit

Zit de koelvloeistof aan het minimum of eronder? Vul dan het reservoir aan met koelvloeistof tot net onder de maximumstreep.

Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

Wat belangrijk is vooraleer je koelvloeistof bijvult, is om te weten welke soort koelvloeistof je moet gebruiken. Je kan daarvoor onder de motorkap kijken welke kleur vloeistof (kleurcode rood/roze, blauw, geel of groen) er in jouw auto zit. Je kan het soort koelvloeistof ook in het instructieboekje raadplegen.

Hoe kan ik zelf koelvloeistof bijvullen?

Het bijvullen van koelvloeistof kan eenvoudig in de volgende stappen:

  1. Laat de motor afkoelen. Het koelvloeistof kan je pas bijvullen wanneer de motor volledig is afgekoeld
  2. Gebruik een oude handdoek of handschoen. Voor je eigen veiligheid kan je best een oude handdoek of handschoen gebruiken om de dop van het koelwaterreservoir open te draaien
  3. Draai de dop langzaam open. Op die manier laat je de eerste druk wat ontsnappen en kan er geen hele koelvloeistof naar buiten spuiten
  4. Vul het reservoir met de juiste koelvloeistof. Vul de koelvloeistof bij tot net onder het maximale indicatiestreepje

Waar kan ik koelvloeistof kopen?

Koelvloeistof kan je kopen in heel wat speciaalzaken zoals Gamma, Hubo en Auto5. Wil je liever niet zelf de koelvloeistof kopen en bijvullen? Dan kan je jouw koelvloeistof laten bijvullen door iemand bij een garage.