Hoeveel kost een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering?

Heb je geen hospitalisatieverzekering en vraag je af of dat eigenlijk wel de moeite waard is? We bekijken hier de kosten van een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering.

Bereken je hospitalisatieverzekering

Wat is het verschil tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering?

In België ben je verplicht je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Je ziekenfonds betaalt een bepaald deel van doktersconsultaties,

Wat zijn de kosten voor een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering?

Een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering wordt deels terugbetaald door je ziekteverzekering. Die kosten worden rechtstreeks afgetrokken van de rekening, jij hoeft ze dus niet eerst voor te schieten. Een ziekenfonds betaalt echter zeker niet alles terug.

Prijzen verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis en gebaseerd op een paar factoren.

Welke kamer je kiest.

Een éénpersoonskamer is heel wat duurder dan een gemeenschappelijke kamer, er worden namelijk kamersupplementen aangerekend. Je ziekenfonds betaalt geen kamersupplementen voor een éénpersoonskamer. Hoeveel je extra betaalt, hangt van het ziekenhuis zelf af, maar een éénpersoonskamer kan tot wel vijf keer zo duur zijn.

Rooming en verblijf.

Als je langere tijd wordt opgenomen, betaal je ook voor je overnachtingen en voor je eten. Opnieuw hangt de prijs hier af van het ziekenhuis zelf. Het UZA vraagt bijvoorbeeld € 22 voor een overnachting en ontbijt,  € 12 voor je middageten en € 7 voor avondeten.

Persoonlijk aandeel.

Je betaalt altijd zelf nog een bepaald bedrag per dag, welke kamer je ook kiest. Hoeveel dat is, hangt af van je statuut en of je personen ten laste hebt of niet. De meeste ziekenhuizen vragen voor de eerste dag meer, met een vast bedrag voor de dagen daarna. Deze kost is een soort forfaitair bedrag voor zaken zoals je verpleging, geneesmiddelen, verzorging, …

Bijkomende kosten

Niet alle geneesmiddelen worden terugbetaald door je ziekenfonds. Kosten zoals protheses, hechtingen, materiaal gebruikt tijdens je operatie, … zijn allemaal kosten voor jou als je geen hospitalisatieverzekering hebt.

Wat dekt een hospitalisatieverzekering?

Als je geen hospitalisatieverzekering hebt, is een groot deel van de bovenstaande kosten voor jezelf. Een ziekenhuisopname kan al snel voor een dure rekening zorgen en dat is jammer. Je wilt je natuurlijk focussen op genezen, niet op de financiële gevolgen van een ziekte of ongeval.

Een hospitalisatieverzekering beschermt je door ook de volgende zaken te dekken.

  • Extra terugbetaling na je ziekenfonds. Een hospitalisatieverzekering betaalt nog een groot deel van de kosten die je anders op jezelf zou moeten nemen.
  • Erelonen voor artsen. Je hospitalisatieverzekering betaalt nog een extra deel van het ereloon voor artsen.
  • Éénpersoonskamer. Voor een kleine extra premie, kan je kiezen om ook de kamersupplementen van een éénpersoonskamer deels te laten terugbetalen.in
  • Geen voorschot. Sommige hospitalisatieverzekeraars betalen rechtstreeks de rekening. Je hoeft dus zelf geen grote kosten voor te schieten om deze daarna terug te krijgen.
  • Ambulante zorgen. Ambulante zorgen zijn zorgen die indirect gerelateerd aan je ziekenhuisopname. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek bij de dokter voor je een operatie mag ondergaan, of een controles na je ziekenhuisopname.
  • Zware ziektes. Ook als je niet in het ziekenhuis wordt opgenomen, voorziet een hospitalisatieverzekering extra financiële steun bij verschillende zware ziektes.

Ook esthetische chirurgie kan gedekt zijn, onder bepaalde voorwaarden.

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering?

Hoeveel een hospitalisatieverzekering je juist kost, hangt af van verschillende factoren. Een exacte prijs valt daar niet op te plakken, maar je kan wel gemakkelijk je hospitalisatieverzekering vergelijken via onze handige vergelijkingstool.

Je kan verschillende formules afsluiten, naargelang je wensen. Hoe meer bescherming je wilt, hoe meer premie je natuurlijk betaalt.