Wat is de ideale looptijd van mijn hypothecaire lening?

De ideale looptijd voor jouw hypothecaire lening hangt af van jouw individuele situatie. Je kan aan de hand van een aantal richtlijnen perfect nagaan welke looptijd het beste past voor jouw situatie.

Bereken jouw schuldsaldoverzekering

Hoeveel kan ik lenen?

Vooraleer je kan bepalen welke looptijd je neemt, is het handig om eerst te weten hoeveel je kan lenen. Er zijn verschillende websites zoals die van  Hypotheek.winkel die aan de hand van een aantal criteria het maximum leenbedrag bepaalt. De belangrijkste criteria zijn onder andere het aantal personen, het gezamenlijk netto-inkomen en de lopende leningen.

Kies ik voor een variabele of vaste rentevoet?

Wanneer je het maximum leenbedrag kent, kan je gaan nadenken over de keuze van jouw rentevoet. Er bestaan twee types rentevoeten: variabele en vaste rentevoet. Een vaste rentevoet is interessant in het geval dat de huidige rentevoeten laag staan en in de toekomst dreigen te stijgen. Een variabele rentevoet is dan weer interessant wanneer de rentevoeten hoog staan en er een kans is dat die binnenkort dalen.

Kies ik voor een lange of korte looptijd?

Een andere variabele om rekening mee te houden, is de looptijd van jouw lening. De gemiddelde looptijd van een hypothecaire lening ligt tussen 10 en 25 jaar. Kies je in jouw geval dan best voor de korte of lange looptijd?

Korte looptijd

De voordelen van een kortere looptijd is dat je snel jouw lening kunt aflossen én minder intresten moet betalen. Indien je maandelijks over voldoende kapitaal beschikt om moeiteloos de eindjes aan elkaar te knopen, is een korte looptijd een mogelijke optie.

Lange looptijd

In het geval je jouw lening meer gespreid wilt betalen, is het beter om te kiezen voor een langere looptijd. Je betaalt wel meer intresten, maar het blijft prettig leven omdat de lening niet zo zwaar doorweegt.

Hoe bepaal ik best de looptijd?

Er zijn een aantal richtlijnen waarmee je rekening kan houden voor het bepalen van de ideale looptijd voor jouw hypothecaire lening:

  • Levenssituatie. Je looptijd hangt samen met jouw leeftijd. Zo kun je perfect kiezen voor een looptijd van bijvoorbeeld 15 jaar. Nuttig wanneer je vrij wilt zijn van afbetalingen omdat jouw zoon of dochter bijvoorbeeld op kot gaat
  • Financiële middelen. Je potentiële kredietverstrekker zal vragen naar jouw financiële situatie. Op basis van je maandelijkse inkomsten en huidige leningen krijg je advies aangaande de meest optimale looptijd
  • Gekozen rente. De looptijd van jouw lening hangt ook sterk vast aan de rente. Betaal je vast een maandelijkse intrest of varieert die intrest wel eens?

Je kan steeds jouw potentiële kredietverstrekker vragen naar alle nodige informatie en advies rond jouw hypothecaire lening.