Hoe verkoop ik best mijn motor?

Je motor verkopen doe je niet elke dag. Daarom is het handig om enkele richtlijnen te hebben die je daarbij helpen.

Bereken jouw motorverzekering

Wanneer verkoop ik best mijn motor?

April, mei en juni zijn de beste maanden om jouw motor te verkopen. Dat komt omdat die maanden dicht bij de zomer liggen en dan heeft men meer de intentie om een motor aan te kopen.

Wat is de waarde van mijn motor?

De waarde van jouw motor is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Aantal gereden kilometers. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer kans op slijtage waardoor de motor in waarde daalt
  • Leeftijd van de motor. De waarde hangt ook sterk af van de leeftijd van de motor. Zo zal een nieuwe motor meer kosten dan een tweedehands motor
  • Staat van de motor. Een motor met deuken of krassen is minder waard dan een schadevrije motor

Om de correcte vraagprijs voor jouw motor te bepalen, kan je:

  • Een prijsschatting bij jouw garagehouder vragen. Je bekomt een objectieve prijsstelling voor jouw motor dankzij een professionele controle van een garagehouder
  • Het internet afzoeken naar gelijkaardige motoren. Je kan online via allerhande sites motoren van jouw merk en model vinden. Vergelijk daarbij vooral de leeftijd, kilometerstand en staat van de motor.

Er bestaan trouwens ook websites waar je gratis de dagwaarde van je motor kan bepalen, maar die prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Daarom is het aangeraden om voor de bovenstaande opties te kiezen.

Waar kan ik mijn motor verkopen?

Je kan op veel manieren jouw motor verkopen. Kies voor degene die het beste aanvoelt. Hieronder sommen we voor jou de meest gebruikelijke manieren.

Particulier of handelaar

Je kan kiezen om jouw motor bij een particulier of handelaar te verkopen. In de meeste gevallen zal een particulier je meer betalen voor jouw motor dan een handelaar.

Tweedehandssite

Eén van de vaakst gebruikte manieren om een motor te verkopen, is door hem op een tweedehandssite te zetten. Zorg ervoor dat jouw advertentie voldoende informatie en foto’s bevat zodat potentiële kopers weten wat ze kopen.

Garage

Je kan in de meeste garages jouw motor laten overnemen. Zie wel dat je steeds een prijs afspreekt met de garagehouder. Hij neemt bij verkoop van jouw motor een afgesproken percentage op de verkoopprijs.

Welke documenten moet de koper ontvangen?

Wanneer je jouw motor verkoopt, dien je steeds de volgende documenten aan de koper te overhandigen:

  • Het Europese gelijkvormigheidsattest. Dit document heb je gekregen bij de aankoop van jouw auto van de constructeur of de officiële verdeler
  • Het inschrijvingsbewijs (roze formulier). Dit is een soort identiteitskaart van de motor. Je ontvangt het inschrijvingsbewijs bij de inschrijving van de motor bij de DIV
  • De factuur. Op dit document staan de gegevens van de verkoper en de koper, inclusief het nummer van hun identiteitskaart. Daarnaast staan er ook de gegevens van de motorfiets in vermeld

Indien de koper graag de motor wilt uitproberen voor aankoop, ligt die beslissing volledig bij jou. Dit is geen verplichting.