Motorrijbewijs halen

Droom je er al lang van om met de motor te rijden? Dan dien je eerst jouw motorrijbewijs te halen om die droom te kunnen waarmaken.

Prijs motorverzekering vergelijken

Welk motorrijbewijs kan ik halen?

Geen rijbewijs

Je dient voor een bromfiets of scooter van maximum 50 cc en maximum 25 km/u geen rijbewijs te hebben. Je moet wel minimaal 16 jaar zijn om ermee te kunnen rijden.

Rijbewijs AM

Voor een bromfiets of scooter van maximum 50 cc of 4kW elektrische vermogen, en maximum 45km/u dien je over een rijbewijs AM te beschikken. Je kan dit rijbewijs vanaf 16 jaar behalen.

Wanneer je een rijbewijs B hebt, mag je met een bromfiets of scooter van categorie AM rijden.

Rijbewijs A1

Je kan met een rijbewijs A1 een motorfiets besturen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kW/15 pk met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. Dit rijbewijs is geldig vanaf 18 jaar.

Rijbewijs A2

Twee jaar na het behalen van het rijbewijs A1, kan je voor het rijbewijs A2 gaan. Dit rijbewijs is enkel voor motorfietsen met een maximaal vermogen van 35 kW/47 pk met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,2 kW/kg. Je dient voor dit rijbewijs minimum 20 jaar te zijn.

Rijbewijs A

De laatste in de A-reeks is het rijbewijs A. Vanaf 24 jaar* kan je dit rijbewijs behalen. Je kan er motorfietsen mee besturen met een vermogen groter dan 35 kW/47 pk.

*Deze leeftijd wordt teruggebracht tot 22 jaar als je minstens 2 jaar een rijbewijs A2 heb.

Rijbewijs B

  • Je mag met een rijbewijs B een bromfiets, een scooter of een lichte motorfiets van categorie AM besturen
  • Je beschikt over een volwaardig rijbewijs A indien je jouw rijbewijs voor 1 januari 1989 behaalde
  • Je mag met een lichte motorfiets (max. 125 cc en max. vermogen van 11 kW) rijden indien je jouw rijbewijs B hebt behaald tussen 1 januari 1989 en 30 april 2011
  • Indien je jouw rijbewijs B hebt behaald na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar in het bezit van dit rijbewijs met een lichte motorfiets rijden. Wel enkel op voorwaarde dat je 4 uur opleiding in een rijschool hebt gevolgd

Hoe behaal ik mijn motorrijbewijs?

Rijbewijs AM

Je kan voor dit rijbewijs het theoretisch examen afleggen zodra je 15 jaar en 9 maanden oud bent. Van de 40 meerkeuzevragen dien je er minstens 33 juist te hebben.

Na het theoretisch examen volg je een praktijkopleiding van 4 uur om daarna jouw praktijkexamen te doen.

Rijbewijs A1-A2-A

Je kan voor dit rijbewijs het theoretisch examen afleggen zodra je 17 jaar en 9 maanden oud bent. Van de 50 vragen dien je er minstens 41 juist te hebben.

Na het theoretisch examen volg je een praktijkopleiding van minstens 9 uur om daarna jouw praktijkexamen te doen.